31 de octubre de 2018
31.10.2018
Diari de Girona

El sindicat UGT denuncia que 10.000 joves gironins no poden emancipar-se

Denuncien la «barreja explosiva» que han generat la precarietat laboral i els alts preus de l'habitatge · Malgrat les dificultats, els joves fan mans i mànigues per poder-se comprar un pis

31.10.2018 | 00:08
La portaveu de l'Avalot-Joves de la UGT de Catalunya, Elena Ferrero, amb Xavier Casas.

Toc d'alerta de la UGT de les comarques gironines. El sindicat critica que a la demarcació hi ha fins a 10.000 joves d'entre 18 i 30 anys que es veuen abocats a continuar vivint a casa els pares tot i tenir intenció d'emancipar-se.

Són aproximadament un 10% del col·lectiu, però per a la UGT la xifra ja és prou significativa. I més si es té en compte que, aquells que aconsegueixen tenir habitatge (ja sigui de compra o lloguer) tampoc ho tenen fàcil. «Les hipoteques i els contractes de lloguer no es fan mai a temps parcial o estacional; les feines que tenen molts joves, per contra, sí que ho són», va lamentar el secretari general de la UGT a Girona, Xavier Casas.

A més, el sindicat també critica que, a l'hora d'accedir a un habitatge, cal que els joves –o bé els seus pares- tinguin «un alt grau d'estalvi». Per una banda, perquè els bancs no cobreixen el 100% del préstec; i per l'altra, perquè llogar un pis també suposa una sèrie de despeses prèvies. «En alguns casos, t'obliguen a pagar dos mesos de fiança; i si a això se li sumen les taxes, ens trobem amb quantitats que pugen a 3.000 o 4.000 euros», critica la portaveu de l'Avalot, Elena Ferrero.

La UGT va treure xifres per exemplificar l'abast de la problemàtica. «Les comarques gironines són la cinquena província de l'Estat on la quota hipotecària és més elevada; estem parlant d'una mitjana de 582 euros mensuals», va alertar Xavier Casas. I a això, segons va afegir, cal sumar-hi el fet que a la demarcació, durant els darrers tres anys, els preus del lloguer s'han arribat a encarir fins a un 30%. «A Girona ciutat, sense anar més lluny, tenim un problema en majúscules», va subratllar el secretari general de la UGT.

Política efectiva del Govern

Per això, des de l'Avalot reclamen a la Generalitat que faci «política efectiva» per garantir el dret d'accés a l'habitatge. Sobretot, ampliant la borsa d'habitatge públic perquè arribi a ser el 15% del total del parc (actualment, la UGT critica que aquest percentatge «tan sols es troba en l'1 o el 2%). A més, el sindicat també proposa allargar els contractes de lloguer «fins als quinze anys», collar més els bancs i grans tenidors que tinguin pisos buits o regular els pisos turístics.

«No podem permetre que, mentre els uns hi especulen i en fan negoci, els joves ens quedem sense habitatge», critica Ferrero.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades