El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, va advertir al Congrés del «significatiu» risc de pèrdua de llocs de treball per la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) en treballadors amb un menor nivell de productivitat.

Durant la seva compareixença davant la Comissió d'Economia i Empresa, a la qual va acudir per explicar l'Informe anual de la institució que governa, Hernández de Cos va apuntar a l'impacte d'aquesta mesura en col·lectius com el dels més joves i de major edat amb menor formació, amb una taxa d'atur «encara molt elevada».

Per això, el governador del Banc d'Espanya va reclamar que el nivell del salari mínim i els seus increments anuals «haurien de dissenyar-se tenint en compte la productivitat dels treballadors afectats i el seu grau d'ocupabilitat si es volen evitar efectes no desitjats, en forma de pèrdua d'ocupació i augment de la desigualtat».

En aquest sentit, si bé va subratllar la disparitat de resultats en analitzar els efectes de les últimes pujades del salari mínim, va dir que «en general tendeix a identificar-se que l'augment del salari mínim té un efecte negatiu, encara que limitat, sobre l'ocupació agregada en l'economia».

Hernández de Cos va reconèixer que en aquests moments el Banc d'Espanya està avaluant els efectes de l'última de les pujades del salari mínim, que va suposar un alça del 8% d'aquest indicador, i va assenyalar que una extrapolació suposaria la pèrdua del 0,8% de les ocupacions.

«Anem amb compte amb que això no sigui lineal», va subratllar el governador, ja que la pujada projectada pel Govern per 2019, en línia de l'acord amb Unidos Podemos per tirar endavant els nous Pressupostos, contempla una pujada de més del 22%, fins als 900 euros mensuals en 14 pagues.

Així mateix, va alertar de la situació en la qual es troben molts dels treballadors als quals, en principi, beneficiaria la mesura, assenyalant que prop del 50% compten amb contractes temporals i també prop del 50% ho fa en empreses de menys de deu treballadors, la qual cosa al seu judici augmentaria el seu risc de perdre l'ocupació.

Per això, creu que és necessari realitzar de forma prèvia «consideracions importants de cara a calibrar la mesura» i avaluar «de manera rigorosa» els possibles efectes per adoptar després decisions. «Amb l'objectiu final estem ja d'acord. No fos cas que aconseguíssim el contrari», va dir.