Hi ha certa coincidència que la propera crisi serà de deute i serà molt important, amb Espanya a llocs destacats. Comencem a tremolar?

Sí. Podríem veure ja alguna pel·lícula de por per després caure a les de terror. Tenim un problema de deute, sobretot el deute públic. De la mateixa manera que famílies i empreses han rebaixat el deute, el sector públic ha anat en el camí contrari i actualment està en xifres voluminoses. Una economia amb deute públic elevat és una economia vulnerable i a Espanya estem en situació de vulnerabilitat. A tot el món, el volum de deute s'acosta als 200 bilions, un 60% més que el 2007. Aquest volum representa gairebé tres vegades el PIB mundial, amb la qual cosa estem en un escenari molt fràgil i es poden trencar les condicions financeres del món i qualsevol petit incident pot agreujar la situació.

Veu una crisi propera?

Sí. El 2020. Ve l'efecte coiot, que és la caiguda al buit. El 2020 hi haurà molt deute i caldrà pagar-lo. La gent vendrà accions per pagar i provocarà que el preu baixi. Hi haurà molt venedor i qui compri ho farà barat. Això provocarà una caiguda de les cotitzacions i que hi hagi gent o companyies que no puguin pagar els deutes. Llavors vindrà un crac. El que no sabem és la magnitud.

No serà molt propera a la sortida de l'última crisi?

És que no hem sortit de la crisi. Anem tirant. La gent guanya més que el 2007? La resposta és no, cosa que vol dir que no hem prosperat. Malgrat tot, cal estar tranquils perquè ho superarem.

Creu que en un context de desacceleració com el que ja vam viure el BCE

En principi, ho hauria de fer, perquè la banca agonitzarà. Si no ho fa, la qüestió és que tot estaria molt malament.

CaixaBank i el Sabadell han traslladat les seves seus a la Comunitat Valenciana. Els van tornar els independentistes el que el PP els havia tret amb l'enfonsament de Bancaja, CAM i Banc de València?

Aquestes entitats volen seguretat jurídica. No tornaran a Catalunya, ara per ara. Volen tranquil·litat.

La crisi de les hipoteques està donant el cop de gràcia a la borsa als bancs, ja penalitzats pels baixos marges. Veurem més fusions en el curt termini?

Veurem més fusions, perquè els bancs necessitaran resistència financera. Però hi ha un problema. El primer gran cop per a les hipoteques serà per als comptes públics de les autonomies i d'Espanya. Per què? L'autonomia ha de retornar l'impost al prestatari. Això és despesa i, per tant, dèficit. L'efecte acumulatiu diuen uns que són 4.000 milions i altres, que 10.000. Jo no ho sé. Tot aquests diners seran més dèficit públic. Si ho ha de pagar la banca es dirigiran a la banca per reclamar, però la banca no li donarà els diners així com així, perquè l'impacte és enorme. Es defensarà jurídicament. Amb això, l'impacte per a la banca serà retardat. Si acaba cristal·litzant, els bancs tindran un problema seriós i això contribuirà a les fusions a Espanya a curt termini.