Coneixeu la frase «Els diners no donen la felicitat»? Podríem dir que hi ha molts motius per treballar, però el més obvi és poder percebre un salari per fer-ho. Encara que recents estudis demostren que el salari en forma d'euros que reben els empleats a final de mes ja no és tan important, cal que l'empresa ofereixi un altre tipus d'incentius no econòmics pels quals valgui la pena treballar a la companyia.

En què consisteix exactament el salari emocional? El salari emocional són tots aquells beneficis no monetaris que una empresa ofereix als seus empleats a més del seu sou a final de cada mes. El salari emocional aconsegueix que els valors es materialitzin en actes, fets, conductes que contribueixen a una millor qualitat de vida dels treballadors.

Anem a veure alguns exemples que ens ajudaran a concretar una mica tot aquest tema:

- Poder treballar des de casa de forma puntual o fins i tot de manera constant és una condició que cada dia valoren més els empleats. En primer lloc, perquè millora la conciliació familiar i, en segon lloc, perquè evita el desplaçament a la feina amb tot el que això comporta (embussos, despeses, estrès...). El treballador honest tornarà a l'empresa més implicació com a resposta a aquesta llibertat.

- Disposar de flexibilitat horària és una altra pràctica fàcil d'implementar, gratuïta i realment interessant. Millora la conciliació familiar dels empleats i la seva productivitat, a causa que s'adapta millor al ritme de la seva vida.

- Realitzar activitats d'equip, reunions disteses, dinars, alguna celebració, dinàmiques de construcció d'equips. Unes relacions personals ben construïdes ajuden a portar a terme millor el treball diari.

- Oferir un pla de desenvolupament professional: Per exemple, es pot oferir una borsa de fons dedicats a la formació dels empleats, pagar l'assistència a esdeveniments i congressos d'interès o fins i tot oferir coaching. Això també genera un benefici directe per a l'empresa: com millors siguin els coneixements i habilitats dels teus empleats, millors seran els seus resultats.

- Oferir possibilitats de millora de la salut. Per exemple, instal·lar un petit gimnàs, oferir dutxes perquè l'equip pugui anar a la feina amb bicicleta, servei de fisioteràpia, servei de menjar saludable al migdia, etc. Un treballador amb millor salut, té menys baixes, menys cansament i millor sentit de l'humor.

- Oferir descomptes d'empleat. Posar a disposició del treballador descomptes en els productes de l'empresa o en els dels clients de l'empresa pot ser una motivació extra. A més, seran els primers prescriptors del producte, generant publicitat positiva al seu entorn.

- Quan una empresa compta amb l'opinió dels seus treballadors els fa sentir part d'un projecte en el qual ells són una de les claus fonamentals. Preguntar als empleats, incitar a compartir propostes i iniciatives i fer veure que la seva veu realment importa a les decisions de l'empresa.

Els beneficis principals del salari emocional són l'atracció de talent; reduir l'absentisme laboral i major compromís dels empleats.

Quan un empleat se sent feliç en una empresa (compleix amb les seves expectatives professionals i personals) és menys probable que l'abandoni per un salari més gran. A més, els empleats tendeixen a percebre positivament tots els extres que l'empresa facilita per millorar la motivació de l'equip i ho compensen en forma d'esforç i compromís.