El Tribunal Suprem ha avalat el pla d'urgència dissenyat pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) d'especialització de jutjats en clàusules sòl, que es va engegar l'1 de juny de 2017 per evitar que els òrgans judicials es col·lapsin davant el devessall de demandes dels ciutadans per aquest assumpte.

La Sala Tercera del Contenciós-Administratiu ha pres aquesta decisió en desestimar el recurs presentat pel Consell General de l'Advocacia Espanyola contra la resolució de la Comissió Permanent de l'òrgan de govern dels jutges, de 25 de maig de 2017, en la qual s'acordava atribuir aquesta competència exclusiva i no excloent a determinats jutjats.

Els magistrats del Suprem consideren que no hi ha falta de motivació en l'acord del CGPJ impugnat. És més, recorden que l'excepcionalitat de la mesura no requereix una especial motivació precisament per «la notorietat de les circumstàncies subjacents».

«Certament, l'elevadíssima litigiositat que es tracta d'abordar a través d'aquesta mesura, i les circumstàncies en què ha sorgit, constitueixen per si mateixes motivació més que suficient per a la decisió; sent una vegada més qüestió diferent la discrepància de la part recurrent sobre la seva oportunitat o encert», explica la sentència del Suprem.

L'òrgan de govern dels jutges, el Ministeri de Justícia i les comunitats autònomes amb competències transferides van aprovar aquest pla d'urgència per fer front a l'augment de càrrega de treball previst després de conèixer-se la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del 21 de desembre de 2016 sobre les clàusules sòl i evitar que els òrgans judicials de primera instància civil s'embussessin.

De fet, els magistrats subratllen que l'acord cita explícitament la norma en la qual s'empara el CGPJ (l'article 98.2 de la Llei Orgànica del Poder Judicial) per justificar que té la facultat per acordar aquesta mesura de manera excepcional, és a dir, declarar que per un temps un o diversos jutjats de la mateixa província i del mateix ordre jurisdiccional assumeixin el coneixement de determinades classes o matèries.

Decisió documentada

Així mateix, la sentència ressalta que l'acord va venir precedit d'un estudi inicial del qual es va donar trasllat als presidents dels tribunals superiors de justícia, als jutges degans, als responsables de les comunitats autònomes, i pel que es va recaptar informes del Servei d'Inspecció del CGPJ, del Ministeri de Justícia, de les comunitats autònomes i de les sales de govern dels tribunals superiors.

«La decisió definitiva sobre l'adopció d'aquesta mesura i la consegüent determinació i individualització dels òrgans jurisdiccionals afectats es troba, doncs, àmpliament documentada».