El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya va fer efectiu el dijous 11 d'octubre un nou pagament de l'ajut dels Plans de reestructuració de la vinya. Amb aquest import, enguany s'haurà pagat a 1.654 viticultors un total de 6.477.109 euros corresponents a les campanyes des del 2013. En relació amb l'aplicació de les ajudes en els propers dos anys, Unió de Pagesos denuncia la retallada de les ajudes que vol aplicar Agricultura, que implicaria una reducció important als viticultors de més nombre de punts i la denegació de l'import per als que en posseeixen menys.

El finançament dels Plans de reestructuració prové de la Unió Europea (UE) i té l'objectiu d'impulsar l'augment de la competitivitat de les explotacions vitivinícoles, afavorir la seva modernització i l'adequació de les varietats a les tendències del mercat, per tal de reforçar l'estructura del sector. En previsió als propers dos anys, Unió de Pagesos es queixa de la retallada de les ajudes i «la mala gestió del Departament en aquest ajut».

Queixes dels pagesos

Segons comunica Unió de Pagesos, Agricultura ha informat que només pagarà el percentatge màxim de l'ajut, el 50% dels mòduls subvencionables, als 60 viticultors amb 5 punts de prioritat, bàsicament joves professionals de fins a 40 anys. Els viticultors amb 3 i 4 punts, un total de 492, només percebran el 35% del mòdul subvencionable. Amb aquesta proporció, aquests patiran una retallada del 30% de l'ajut. Als viticultors amb 1 i 2 punts, en total 376, se'ls hi denegarà l'ajut, i no podran tornar a optar a aquesta línia de millora de les seves plantacions, ni a cap d'altra, fins a la campanya 2019-2020.

El sindicat denuncia la irresponsabilitat i, en part, la mala gestió del Departament en aquesta línia d'ajut, ja sigui per les reduccions de les properes ajudes com per no haver estat prou diligent en mesures de campanyes anteriors, que es podrien haver liquidat, en gran part, amb el pressupost del 2017-2018.

En aquest sentit, l'associació afirma que queda pendent el pagament d'1.612.191 euros que el Departament haurà d'abonar amb el pressupost de 5.090.383 euros del 2019, rebuts del Ministeri. Unió de Pagesos ja havia fet arribar en les últimes setmanes, tant al Ministeri com al Departament, el baix nivell de certificació de la campanya 2018-2019 i el greu perill de perdre les ajudes assignades a l'Estat espanyol. Segons Unió de Pagesos, si aquestes ajudes no s'utilitzen, tornen a la Unió Europea i no es poden recuperar per a campanyes futures.

El sindicat ha demanat a Agricultura que pagui el 50% de subvenció als viticultors amb 5, 4 i 3 punts (552 expedients), i que en pagui el màxim possible als de 2 punts (268 expedients). En aquest cas, i per als viticultors que no arribin al 50%, el Departament hauria d'articular un mecanisme perquè poguessin renunciar voluntàriament a l'ajut per tal de no restar exclosos d'aquesta línia d'ajut fins al 2023, any en què finalitza l'actual programa.