El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, a través de Prodeca, conjuntament amb Acció, Foment del Treball, Pimec i el Consell de Cambres de Catalunya, han organitzat la primera trobada entre empreses catalanes i africanes del sector agroalimentari amb seu a Ghana, a l'Àfrica occidental, amb l'objectiu d'impulsar intercanvis i sinergies entre els actors. En el primer International Business Forum in Africa, que va tenir lloc durant el dilluns i el dimarts d'aquesta setmana, hi van participar 16 empreses catalanes de diferents àmbits de la indústria agroalimentària, de les quals la meitat es troben a les comarques gironines.

En la primera edició de l'International Business Forum, organitzat per l'empresa pública Prodeca a l'Àfrica, van participar 16 empresaris catalans que es van reunir amb 50 compradors de diferents perfils, des d'importadors a supermercats, dels sectors d'alimentació i desenvolupament agrari provinents de Ghana i dels països africans convidats: Angola, Camerun, Congo, Costa d'Ivori, Guinea, Kenya, Nigèria, República Democràtica del Congo, Sud-Àfrica, Sudan, Tanzània, Zàmbia i Zimbàbue. Les empreses catalanes que hi van participar procedien dels següents àmbits: processadores i fabricants de carns, embotits, olis, xocolata, caramels, vinagres, preparats alimentaris, ingredients i aromes, així com tecnologia agrària. Concretament, les empreses gironines van ser Càrnica Batallé de Riudarenes, Congelats Reixach de Sant Esteve d'en Bas, Embotits Calet de Sant Joan les Fonts, Friselva de Riudellots de la Selva, Olot Meats Group d'Olot, Promolac i Xocolates Torres de Cornellà de Terri, i Rafael Baró de Cervià de Ter. La jornada es va estructurar en un bloc de tres sessions temàtiques entorn del missatge «Catalunya, potència europea agroalimentària», impartides per Prodeca, Pimec i Foment del Treball. Seguidament, van tenir lloc les reunions B2B, en format entrevista de 30 minuts per tal que cada productor es pogués entrevistar amb l'importador o distribuïdor convidat. Segons Agricultura, es tracta d'un format innovador gràcies al qual les empreses catalanes podran accedir a 15 mercats en una sola trobada.

Mercats africans en auge

Les perspectives de creixement econòmic de l'Àfrica subsahariana, segons les dades del Banc Mundial, se situen en un 3,1% el 2018 i un 3,5% el 2019, una taxa que es preveu a l'alça a llarg termini. Per exemple, Ghana, seu del fòrum, està entre les economies del món que creixeran més ràpid el 2018 i, segons el Doing Business del Banc Mundial, és el millor país de l'Àfrica occidental per fer negocis. Un altre exemple d'economia emergent és Nigèria. Angola és una de les economies més importants del continent però amb una producció agroalimentària insuficient. Destaca Sud-àfrica, com a principal mercat de la regió subsahariana. Es preveu una expansió de l'1,4% enguany, i un 1,8% l'any que ve.