Les famílies declarades en fallida i els processos concursals d'empreses van assolir el nivell més baix des de l'inici de la crisi a les comarques gironines durant el tercer trimestre. Segons l'Estadística de Procediment Concursal de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicada ahir, només 3 persones físiques van demanar declarar-se en fallida, mentre que les empreses van baixar fins a només 9, dos dels quals són empresaris autònoms. En taxa intertrimestral (el tercer trimestre de l'any sobre el segon trimestre del 2018), la caiguda és d'un 125%, mentre que en termes interanuals la caiguda és d'un 25%.

Per comunitats autònomes, Catalunya, Madrid i la Comunitat Valenciana van ser els territoris amb un nombre de declaracions de concurs més elevat durant el tercer trimestre. En concret, Catalunya va sumar 302 concursos liderant la classificació, Madrid en va registrar 182 i la Comunitat Valenciana, 143.

Les regions amb menys suspensions de pagaments en el tercer trimestre van ser Extremadura (4), la Rioja (6), i Cantàbria (9).

Amb l'entrada en vigor de la Llei Concursal l'1 de setembre del 2004, l'INE va substituir l'antiga estadística de suspensions de pagaments i declaracions de fallida per la del procediment concursal, i va reemplaçar els conceptes jurídics de suspensió de pagaments i declaració de fallida pel de concurs de creditors, denominant deutors concursats les entitats sotmeses a aquest procés.

Pel que fa a Espanya, les famílies que es van declarar en concurs de creditors (suspensió de pagaments i fallides) davant la impossibilitat d'afrontar els seus pagaments i deutes van baixar un 8,5% durant el tercer trimestre de l'any en relació amb el mateix període del 2017, fins a sumar-ne 301.

Per la seva banda, les empreses concursades van baixar un 3,6%, fins als 778 procediments de fallida, D'aquesta manera, sumant famílies i empreses, el nombre de deutors concursats del tercer trimestre es va situar en els 1.079, xifra un 5% inferior a la del mateix període del 2017.

En taxa intertrimestral, el nombre de deutors concursats va retrocedir un 33%, la pitjor caiguda durant un tercer trimestre en almenys cinc anys. Aquest descens és resultat de la disminució d'un 26,6% del nombre de famílies declarades en concurs i de la contracció d'un 35,2% de les empreses concursades.

De les 778 empreses que van entrar en concurs durant el tercer trimestre, 81 eren societats anònimes, amb un descens interanual del 12,9%, mentre que 615 eren societats limitades, un 7% menys que en el tercer trimestre del 2017.

Les persones físiques amb activitat empresarial van elevar els processos concursals un 69,2% en taxa interanual, fins a totalitzar-ne 66, encara que van descendir un 21,4% respecte al trimestre anterior.

Durant el tercer trimestre, els concursos voluntaris van baixar un 6,9% en relació al mateix període del 2017, fins a sumar 1.002, mentre que els concursos necessaris es van incrementar un 28,3%, amb un total de 77 processos.

Per classe de procediment, els concursos ordinaris van baixar un 25,9% en taxa interanual, mentre que els abreujats van retrocedir un 2,2%, fins als 100 i 979 processos, respectivament.

El comerç, el pitjor sector

El 23,8% de les empreses que van entrar en concurs entre juliol i setembre tenien com activitat principal el comerç (185 concursos), mentre que el 15,8% es dedicava a la construcció (123).

Així mateix, l'estadística reflecteix que el 55,8% de les empreses concursades té menys de sis assalariats, i dins, el 32,9% no té treballadors al seu càrrec. Així mateix, el 24,6% del total de les empreses concursades durant el tercer trimestre té una antiguitat de 20 o més anys, mentre que el 20,6% té quatre anys d'antiguitat o menys.

Segons l'INE, el 23,8% de les empreses concursades amb quatre anys d'antiguitat o menys operaven en el sector del comerç, mentre que el 54,5% de les quals tenien 20 anys d'antiguitat o més es dedicaven al comerç i a la indústria i energia.