El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar que impulsarà un canvi legislatiu perquè sigui la banca qui pagui l'impost de les hipoteques. Concretament, va dir que el Consell de Ministres d'avui dijous aprovarà un reial decret llei per modificar la llei que regula el tribut.

El pagament de l'impost «correspondrà sempre als bancs i mai més als ciutadans de carrer», va dir en una compareixença el president espanyol. A més, va anunciar que properament es crearà una autoritat independent per defensar els drets dels clients financers. La decisió arriba després que aquest dimarts el ple del Tribunal Suprem canviés de criteri i establís que són els bancs els que han de pagar l'impost.

El Consell de Ministres aprovarà avui la modificació de l'article 29 de la llei de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats per clarificar que aquest tribut «el pagaran les entitats financeres i no els espanyols». «La compra d'un habitatge és un gran pla de vida que ha de comptar amb seguretat jurídica», va al·legar.

Sánchez va assegurar que el Govern espanyol «respecta» la «tasca i la independència del poder judicial», tot i que «lamenta» la situació que s'ha produït arran del canvi de criteri del Suprem. El president espanyol va considerar que la situació generada «no és positiva» ni per a les entitats positives, ni per als jutges ni per als ciutadans.

La decisió arriba després que dimarts el ple del Tribunal Suprem acordés per 15 vots a 13 que són els clients els que han de pagar l'impost d'actes jurídics documentats, que és el que s'abona a l'administració quan es constitueix un préstec hipotecari. La sentència del ple suposa un canvi de criteri amb relació a l'última sentència del mateix Suprem, que a mitjan octubre va determinar que era el banc i no el client qui havia de pagar l'impost de les hipoteques.

Aquest canvi de criteri del Suprem ha suposat una onada de crítiques de partits polítics, sindicats i associacions de consumidors, entre d'altres. Per la seva part, la banca va celebrar la decisió del Suprem i que s'hagués preservat la «seguretat jurídica», ja que són els clients els que fa 20 anys que paguen aquest impost.

Dimecres, el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, va demanar als polítics que impulsin canvis legals per «aclarir» qui ha de pagar l'impost de les hipoteques. Després que el ple de la Sala Tercera del Tribunal Suprem hagués acordat tornar a la jurisprudència anterior que determina que l'impost de les hipoteques l'ha de pagar el client, Lesmes va remarcar que la situació s'ha produït per la «falta de claredat» de la llei.

Les rebaixes del PP

Per la seva part, el president del Partit Popular, Pablo Casado, va assegurar en una piulada a Twitter que el PP farà la «revolució fiscal» si arriba de nou al Govern espanyol i que suprimirà l'impost d'Actes Jurídics Documentats (AJD), a més del de patrimoni, donacions i successions. També va assegurar que reduiria els impostos a la renda i societats.

En aquest sentit, el president del Govern, Pedro Sánchez, va dir que, si se suprimeix l'AJD, Casado «haurà de parlar amb els presidents autonòmics», ja que l'AJD és un impost cedit i el que demanen les autonomies és que «es nodreixin les arques».

Per la seva part, la diputada del PDeCAT al Congrés Lourdes Ciuró va dir ahir que l'anunci del Govern central que canviarà la llei perquè sigui la banca i no el client qui hagi de pagar l'impost sobre actes jurídics documentats en una hipoteca «ha quedat curt» al seu partit, encara que li donaran suport.

Segons Ciuró, aquesta iniciativa de l'Executiu només busca «tapar les vergonyes» del Tribunal Suprem (TS), i, en aquest sentit, va lamentar que Sánchez no hagi «condemnat» l'actuació del Poder Judicial en aquesta matèria. «El TS va rebre una crida dels poderosos i va dictar una sentència contrària a la que ja havia fet», va censurar la diputada catalana.

També Ciuró va anunciar la voluntat del seu partit de portar al Congrés una proposta per reprovar el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, després de la polèmica sorgida els últims dies.

Podem ho veu insuficent

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va reaccionar a la decisió del Govern espanyol de canviar per decret la llei que regula l'impost hipotecari per tal que el paguin els bancs i no el client.

Per a Iglesias, la proposta «està bé però no és suficient» perquè suposa que la banca pagui però a partir d'ara. En canvi, el líder de la formació advoca per impulsar mesures al Congrés per tal que les famílies puguin recuperar l'import de manera retroactiva. La sentència de l'octubre del Tribunal Suprem (que canviava el criteri i carregava l'impost al banc) no aclaria si la mesura tenia retroactivitat, tot i que la llei preveu que qualsevol deute amb Hisenda estigui viu durant quatre anys.

En el seu compte de Twitter, Iglesias va avançar algunes de les mesures que volen plantejar al Congrés. Entre d'altres, considera que cal «desmuntar el sistema de crèdit immobiliari fet a mida de les entitats financeres» amb l'objectiu de «protegir la gent». Proposa sancions als bancs que continuen incloent a les hipoteques clàusules abusives. Podem és una de les formacions més crítiques amb el canvi de posició del Suprem i, de fet, ha convocat -juntament amb IU- una concentració de rebuig a les portes del tribunal dissabte a les sis de la tarda.

El decret llei que aprovarà el Consell de Ministres dijous s'haurà de validar al Congrés properament. La previsió és que hi arribi al desembre. Per altra part, les associacions immobiliàries ja han reclamat a la banca que no repercuteixi l'impost en les hipoteques després de l'anunci del Govern i va lamentar «la inseguretat jurídica causada durant aquestes tres setmanes de circ».