08 de novembre de 2018
08.11.2018
Diari de Girona

La UGT denuncia que entre la tardor i l'hivern desapareixen més de 22.000 llocs de feina a Girona

El sindicat alerta que aquesta situació provoca que la renda familiar de la demarcació estigui per sota de la mitjana catalana

08.11.2018 | 13:16
El secretari general de la UGT a Girona, Xavier Casas, explicant les dades sobre ocupació a la demarcació

La UGT denuncia que cada any entre la tardor i l'hivern desapareixen més de 22.000 llocs de feina a les comarques gironines i alerta que aquesta situació provoca que la renda familiar dels gironins estigui per sota de la mitjana catalana. El sindicat ha analitzat les dades d'ocupació des del 2009 i que hi ha un "patró" que es repeteix a les poblacions turístiques perquè els llocs de treball que hi ha a l'estiu baixen estrepitosament durant l'hivern. La Selva interior, i especialment Lloret de Mar, registra l'índex d'inestabilitat laboral més alt amb un 35%. Al Baix Empordà, es troba en el 20% i a l'Alt Empordà, en el 15%. A la resta de la demarcació, la variació és menor i se situa al voltant del 2%. El secretari general de l'UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, ha atribuït aquesta situació a la dependència del turisme.

La UGT ha presentat aquest dijous un informe sobre l'estacionalitat laboral a les comarques gironines. El document alerta que cada tardor-hivern desapareixen més de 22.000 llocs de feina a la demarcació. Una situació que el sindicat atribueix als sous baixos que hi ha al sector turístic però, sobretot, a l'excessiva dependència que Girona té del sector serveis i del turisme.

El secretari general de la UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, ha explicat que el segon semestre d'aquest any es va acabar amb 327.000 llocs de feina reals (sumant contractes i treballadors autònoms). La previsió és que s'acabi el mes de desembre amb uns 305.000.

Casas ha remarcat que l'índex d'estacionalitat laboral de la demarcació és molt superior a la mitjana catalana. Especialment, ha dit, a les zones de costa. Lidera el rànquing la Selva marítima i molt especialment Lloret de Mar, amb un 35%. El percentatge és lleugerament inferior al Baix Empordà, amb un 20% i a l'Alt, se situa al voltant del 15%. A les comarques de l'interior, la dada es troba en el 2,3%.

El secretari general del sindicat diu que tot i que a l'interior les xifres són més baixes, continuen estan molt per sobre de la mitjana catalana, que no arriba a l'1%.

"Podem dir que un de cada quatre llocs de treball de les comarques gironines és obertament estacional", insisteix.

Segons Casas, aquesta situació incideix greument en les rendes familiars gironines, que són un 15% inferior a la mitjana catalana. "Treballar uns mesos a l'any evidentment empobreix", insisteix.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook