A partir d'avui, els bancs es faran càrrec de l'impost d'actes jurídics documentats que es genera a l'hora de signar una hipoteca. Tot i això, quedaran exempts de l'impost quan se signi amb l'Estat i les administracions públiques, l'Església Catòlica, els partits polítics amb representació parlamentària, la Creu Roja i l'ONCE i l'Obra Pía dels Sants Llocs. Així consta al Butlletí Oficial de l'Estat d'ahir, que publica el decret llei aprovat pel govern perquè siguin els bancs i no els clients els que assumeixin l'impost. De fet, fins ara, aquests organismes tampoc pagaven l'impost quan signaven un préstec hipotecari.

Tal com especifica el BOE, el decret llei entrarà en vigor aquest dissabte, de manera que, a efectes pràctics, els bancs començaran a pagar l'impost a partir del dilluns. Així, a partir de dissabte en les escriptures de préstec amb garantia hipotecària es considerarà subjecte passiu el prestamista i no el prestatari com en els últims 20 anys.

També entren dins les exempcions de l'impost les fundacions públiques benèfiques o culturals, docents o de fins científics. Així mateix, tampoc es pagarà l'impost quan el préstec se signi amb certes entitats sense ànim de lucre ni en hipoteques de caixes d'estalvi i fundacions bancàries per les adquisicions directament destinades a la seva obra social.

La Generalitat contra el Suprem

El Govern va anunciar que presentarà una denúncia davant la Fiscalia General de l'Estat perquè investigui si el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, i el president de la Sala Tercera del Contenciós Administratiu, Luis Díez-Picazo, van cometre delicte en la polèmica de les hipoteques.

Des del Parlament, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, va explicar que la denúncia es presentarà presumiblement dimarts que ve, dia 13, després de la reunió de l'executiu català.

Segons Artadi, la Fiscalia està «obligada a investigar» si hi ha hagut delicte en el «canvi d'una sentència ferma», després que el Suprem acordés que sigui el client qui aboni l'impost d'Actes Jurídics Documentats vinculat a la firma d'una hipoteca, amb la qual cosa va fer un pas enrere en la recent doctrina, dictada fa tres setmanes.