La licitació d'obra pública per part de les diferents administracions es va disparar un 36,9% en els nou primers mesos de l'any i va sumar un import inversor de 11.359 milions d'euros, gràcies a l'impuls dels treballs de construcció de l'AVE i dels projectes locals. L'obra pública no ha patit cap aturada derivada del canvi de Govern central que va tenir lloc a principis del passat mes de juny, segons dades de la patronal de grans constructores i concessionàries Seopan.

El Ministeri de Foment, principal òrgan inversor de l'Administració central, va licitar obres per un total de 2.008 milions d'euros en els quatre primers mesos (juny-setembre) de José Luis Ábalos al capdavant d'aquest Departament. Aquest import multiplica per més de dos el de 876 milions que suma la licitació dels cinc mesos anteriors de l'any (gener-maig) en què Foment va estar dirigit per l'anterior Govern.

D'aquesta manera, en el conjunt dels nou primers mesos de l'any, Foment va treure a concurs obres per un import total de 2.885 milions d'euros, gairebé el doble (+83,3%) que un any abans, la quarta part del total estatal, gràcies a l'impuls dels treballs de construcció de línies AVE. En concret, els projectes d'aquest ferrocarril d'Alta Velocitat promoguts es van multiplicar per dotze entre els passats mesos de gener i setembre i van sumar 2.007,2 milions d'euros. Aquest augment va compensar la caiguda del 69,2% que es va anotar la licitació d'obres de carreteres, que sumen una inversió de 231,6 milions en el període.

Pel que fa a ports i aeroports, que s'autofinancen les seves obres de manera que no es costegen amb els pressupostos públics, Ports de l'Estat les va disparar un 39%, fins a suposar 299 milions, mentre que Aena les va reduir un 23%, fins a 283 milions.

La recuperació de l'obra pública des dels mínims històrics als que va arribar durant la crisi està també impulsada per l'augment d'inversió de comunitats autònomes i administracions locals durant aquest exercici, previ al de les properes eleccions. Així, els ajuntaments, diputacions i cabildos són les administracions que més volum d'obra van licitar als nou primers mesos de l'any a tot l'Estat, que va sumar 4.975,3 milions, un 47% més i el 43,8% del total de l'estat.

De la seva banda, les autonomies van llançar projectes per 3.128 milions, un 11,7% més. La Comunitat de Madrid és l'autonomia que més va licitar, amb 608 milions en obres, un 3,4% més que un any abans. Per contra, a Catalunya l'obra pública acumula un descens del 17%, fins als 288 milions, tot i que és la quarta autonomia per volum de treballs promoguts.