El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, va visitar Girona per presentar un projecte per impulsar la fibra òptica a les comarques gironines. Es vol desplegar 890 quilòmetres de cable de fibra òptica per connectar tots els municipis i polígons industrials no connectats encara. Aquest desplegament permetrà connectar la totalitat de les vuit capitals de comarca abans del 2020. Actualment, 6 capitals ja estan connectades (Girona, Olot, Ripoll, Figueres, la Bisbal d´Empordà i Santa Coloma de Farners). En falten dues, Puigcerdà i Banyoles, en curs.

En un país on la meitat dels polígons no tenen accés a la fibra òptica, com es fa per promocionar la transformació digital?

La voluntat de la Generalitat i la Diputació de Girona és estendre la fibra òptica als 132 polígons industrials de la demarcació com a element cabdal de desenvolupament econòmic i competitivitat de la demarcació. Actualment, la fibra ja arriba a 46 parcs empresarials de les comarques de Girona. En els pròxims dos anys farem una inversió global, d'uns 50 milions d'euros. El 2020 estaran tots els polígons de les capitals, i el 2023 han d'estar la resta.

PIMEC ha denunciat que malgrat tot hi ha un oligopoli que fa difícil accedir a aquest servei.

Els polígons que hem connectat són en aquells municipis on hem anat desplegant la xarxa actual. Per exemple, entre Girona i Figueres, els polígons que hi ha es connecten. S'aprofita a mesura que es va avançant per connectar els municipis que hi ha entre les capitals i també els polígons. S'ha d'entendre que és una xarxa de servei majorista. No donem serveis ni a empreses ni ciutadans. Apropem la xarxa al territori perquè els operadors la facin servir per donar servei a les empreses. Això, a més ha afavorit que hagin aparegut 70 operadors locals. I en molts llocs presten millors serveis de connectivitat que altres grans operadors..

És possible impulsar la transformació digital amb una connexió que ha de millorar?

Hi ha dues qüestions. D'una banda, la connectivitat ajuda a poder impulsar el canvi. Però hi ha dos tipus d'empreses: les que presten serveis digitals, que han de disposar d'una xarxa d'altes prestacions però després n´hi ha d'altres que no requereixen tenir 2 gigues simètrics i que amb 50 megabytes ja passen, pel que necessiten. Però aquestes empreses han de tenir una política digital. És un element de cultura digital més. Amb les cambres ajudem a les empreses a utilitzar aquestes eines digitals per millorar.

Hi ha un cert desconeixement de les necessitats pròpies des del món empresarial?

Al polígon de Riudellots, per exemple, que s'ha connectat. Fem una reunió amb l'alcalde i ens demanen fibra. Es fa una enquesta i al final es comprova que la majoria passa amb una connexió de 10 o 50 megues. I llavors hem portat la fibra fins al polígon, però ja hem fet connexions sense fils.

Des de la conselleria es vol impulsar alguns aspectes de futur com la tecnologia «blockchain» o el 5G. En quina situació estem ara?

Hem d'estar permanentment vigilants a les noves tecnologies que van sortint. No fer-ho seria una irresponsabilitat. Amb la tecnologia blockchain hem de començar a fer proves pilot. Estem més avançats amb el tam del 5G. Volem que a part del Mobile World Congress, Catalunya sigui també capdavantera amb el 5G i la Internet de les coses.

Com a responsable d'Administració pública està ara mateix enmig d'una polèmica. Les pagues extres pendents del 2013 i 2014 sumen més de mil milions d'euros i vol retornar-les en fraccions fins al 2026. Per què?

Hem fet una proposta als sindicats per tornar-les. De moment és insatisfactòria? Doncs seguim negociant. Però no ho podem fer si l'Estat no flexibilitza la Llei d'Estabilitat Pressupostària, que va aprovar el PP. Montoro va imposar una regla de la despesa i un dèficit gairebé per estrangular l'administració. I les pagues no es podran retornar si no es flexibilitza. I ja li he demanat a la ministra Batet. Els socialistes ho han de canviar si volen que es pagui.

Tindrem pressupostos de la Generalitat?

Hi ha coses que es poden fer sense pressupost i en el pitjor dels casos tindrem uns pressupostos prorrogats. La nostra voluntat és aprovar-los. El Parlament haurà de discutir. Si no s'haguessin alertat de forma injusta i deslleial les majories del Parlament, l'independentisme no estaria en la situació que està. Considerem que els grups d'oposició, si no volen adulterar el que és el parlament, han d'acceptar els resultats i haurien de cedir diputats. Farem tot el que podem per consensuar-los. Però la votació està condicionada pel jutge Llarena.

Si el Govern espanyol ha de flexibilitzar la regla de despesa, i l'independentisme no dona suport als Pressupostos de l'Estat, no sé si és la Generalitat qui es lliga els peus.

Llavors que el PSC no ens pressioni. Són els que tenen a les seves mans la solució. I són els que més estan pressionant amb el tema de les pagues. Però si el volen solucionar, l'únic que han de fer és a Madrid, i és incorporar en els pressupostos l'exempció de l'ús de recursos de fons propis de la Generalitat per poder pagar les pagues extres. No estem demanant diners de l'Estat. Està a les mans del PSC sense que hàgim de donar suport als Pressupostos. Perquè no posarem preu a la llibertat dels presos. Ara li toca al senyor Sánchez fer algun pas. Vam fer una investidura gratuïta, no ens en penedim però haurien de moure algunes fitxes.