L'organització d'autònoms ATA ha realitzat una contraproposta al Govern sobre les cotitzacions del col·lectiu en què planteja que la pujada de la base mínima per al 2019 sigui com a màxim de l'1,5% i amb una quota reduïda per a aquells els ingressos anuals siguin inferiors al salari mínim interprofessional (SMI), segons el document que ha elaborat la Federació.

ATA s'oposa així a l'última proposta del Govern de vincular la pujada de la base mínima de l'any que ve a la inflació anual que es registri al novembre d'aquest any, una mesura que, segons denuncia, implicaria una despesa per als autònoms superior als 260 euros anuals, xifra que considera «inassumible».

L'organització va recordar en aquest punt que, segons una enquesta que va realitzar recentment, el 80% dels autònoms rebutjava una pujada de cotitzacions, la majoria (71%) perquè no podia assumir-la. La base mínima de cotització actual dels autònoms (932,7 euros mensuals) és tres vegades superior a la que existia fa tres dècades i s'ha revaloritzat un 21,1% en els últims 15 anys, amb pujades anuals mitjanes de l'1,4 %.

Tres escenaris

Per tot això, ATA contraoferta el Govern amb tres possibles escenaris de pujada de cotitzacions per als autònoms, també els societaris, que no suposarien en cap cas una despesa superior als 60 euros anuals i en els quals s'inclourien les contingències de pensions, incapacitat temporal, cessament d'activitat i formació.

En el primer escenari que acceptaria l'organització la base mínima pujaria el 2019 un 1,5% i el tipus de cotització seria del 29,8%; el segon escenari consistiria en una alça de la base mínima de l'1%, amb un tipus del 30%, i el tercer escenari implicaria la congelació de la base mínima en els 932,7 euros actuals, però amb un tipus inicial del 30,3%, que s'incrementaria al 30,6% el 2020 i el 30,9% el 2021 com a conseqüència de la pujada progressiva del que paguen els autònoms per contingències professionals.

Aquests tres escenaris, que per a ATA suposen una proposta de màxims, anirien lligats a altres mesures a adoptar amb caràcter previ o de forma paral·lela, entre elles l'establiment d'una quota reduïda per als autònoms que ingressin menys del SMI anual.

Aquesta quota seria de 55 euros mensuals per als que facturin fins a 6.000 euros anuals; de 75 euros mensuals per a ingressos d'entre 6.001 i 8.000 euros anuals; de 100 euros mensuals per a ingressos d'entre 8.001 i 10.000 euros anuals, i de 125 euros mensuals per als que facturin entre 10.001 i 12.600 euros l'any.

En tot cas, l'organització no està a favor d'obligar els autònoms a cotitzar per contingències professionals ni per cessament d'activitat i prefereix que aquesta decisió segueixi sent voluntària. En el primer cas, al·lega que a molts autònoms no els aporta res cotitzar per contingències professionals i en el segon, el de cessament d'activitat, denuncia que accedir a la prestació és molt complex tal com està configurat el sistema actualment.