La secretària d'Estat d'Hisenda, Inés María Bardón, va destacar que el Govern vigilarà «estretament» que l'assumpció per part de la banca de l'impost d'Actes Jurídics Documentats (AJD) que grava les hipoteques no es tradueixi en clàusules abusives per als clients ni repercuteixi en el preu, ja que recorrerà a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) si és necessari.

A més, va aclarir que les caixes rurals i les cooperatives també hauran d'assumir el pagament de l'impost i que les exempcions decauen amb el canvi legal.

Així ho va assenyalar Bardón durant la seva primera compareixença davant la Comissió d'Hisenda al Senat, per informar sobre els objectius de l'àrea de la seva responsabilitat, després que l'Executiu aprovés el passat dijous el reial decret pel qual les entitats passen a assumir el pagament de l'impost, en lloc dels clients, com succeïa fins ara, al costat de la prohibició que puguin deduir la despesa en Societats.

«Ens ocuparem que el pagament de l'impost no es tradueixi en clàusules abusives ni que es repercuteixi en el preu», va avisar Bardón, que va afegir que la CNMC treballa en aquesta matèria, advertint que en cas que s'observi que es produeix un acord de mercat es duria a terme la denúncia «oportuna» del Govern o qualsevol associació de consumidors. «No dubtarem a acudir a la CNMC si això fos necessari», va destacar.

A més, va recordar que el Ministeri d'Economia està treballant en la constitució d'una agència amb caràcter «urgent» que vetllarà pels consumidors davant de les clàusules abusives. En aquesta línia, va apuntar que l'Executiu vigilarà «estretament» que no hi hagi una repercussió de l'impost en el preu que paguen els clients en els seus préstecs hipotecaris, així com a altres figures que pateixin modificacions en l'àmbit impositiu.

La número dos d'Hisenda va explicar que el reial decret aprovat pel Govern perquè el subjecte passiu de l'impost d'AJD siguin els bancs no té caràcter retroactiu, ja que en existir un tercer «no és possible», i va recordar que 10 autonomies tenen el tipus d'aquest tribut en l'1,5%, el màxim.

Bardón va aclarir que les caixes rurals i les cooperatives estan subjectes al pagament de l'impost: «La disposició derogatòria així ho recull i si haguéssim volgut fer alguna excepció ho hauríem fet, no cal modificar el text de la llei», ja que la derogatòria abasta la llei de caixes rurals i cooperatives de 1994.