15 de novembre de 2018
15.11.2018
Diari de Girona

Govern i autònoms acorden apujar les cotitzacions uns 60 € de mitjana a l'any

Les organitzacions celebren que rebran a canvi de millors prestacions per cessament d'activitat, formació, contingències professionals i incapacitat temporal El Govern estudiava a l'inici una pujada de cotitzacions per al col·lectiu de «com a mínim» 260 euros el proper exercici

15.11.2018 | 01:34
La ministra sempre ha confiat que s'arribaria a un acord.

Les principals organitzacions d'autònoms (ATA i UPTA) van assolir un principi d'acord amb el Govern pel qual la pujada de la quota a la Seguretat Social dels autònoms pujarà uns 60 euros de mitjana el 2019. Així ho va assenyalar tant el president d'ATA, Lorenzo Amor, com el de UPTA, Eduardo Abad, en els seus respectius perfils de Twitter, on van afirmar que la pujada anirà en la línia dels últims 15 anys.

Aquest acord significarà una pujada d'entre 4 i 5 euros al mes i està lluny de les quantitats que va disposar el Govern en les primeres reunions amb les organitzacions d'autònoms. L'última proposta realitzada el passat 6 de novembre pel Govern a les organitzacions d'autònoms contemplava una pujada de cotitzacions per al col·lectiu de «com a mínim» 260 euros el proper exercici i de 340 euros a l'any per als autònoms societaris, per sota de l'import de la primera proposta que rondava els 500 euros.

El Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social va celebrar el principi d'acord aconseguit aquest dimecres després d'una reunió amb les associacions d'autònoms UPTA i ATA.

Treball va explicar que l'acord en aquesta trobada en el qual UPTA «ha exercit de mediador» per aconseguir que ATA se sumés a l'acord, atès que ja havia estat obtingut el suport de la resta d'associacions (Uatae i CEAC).

Segons fonts del Ministeri, aquest preacord, que queda a l'espera de ser ratificat de forma conjunta per totes les organitzacions, comportarà millors prestacions i protecció per al col·lectiu d'autònoms.

Així mateix, Amor i Abad van anunciar que les organitzacions d'autònoms han aconseguit, a més d'aquesta pujada, que els treballadors per compte propi comptin amb millors prestacions. De fet, a partir de l'any que ve els autònoms tindran dret a atur, formació, contingències professionals i bonificació del 100% per incapacitat temporal.

Concretament, el principi d'acord té en compte el dret a atur per a tots els autònoms, duplicant la durada de la prestació i facilitant l'accés. Això, segons Amor, farà que ja no es deneguin el 70% dels casos que sol·licitaven aquesta ajuda i facilitarà l'accés a l'atur dels autònoms.

Amor va puntualitzar que la prestació per contingències professionals es cobrarà des del primer dia i va anunciar també que des de gener els autònoms que estiguin de baixa per malaltia no hauran de cotitzar a partir del segon mes de baixa, una de les velles peticions de les organitzacions d'autònoms des de fa anys.

Pel que fa a la tarifa plana, aquesta pujarà a 55 o 60 euros al mes, ja que els autònoms beneficiaris d'aquesta tarifa també podran accedir a la millora de les prestacions acordada.

En un comunicat, UPTA va precisar que la tarifa plana s'assemblarà a la cotització dels contractes d'aprenentatge i formació en el Règim General, ja que «aquesta figura és la que més s'aproxima a la d'un emprenedor».

D'altra banda, es crearà una taula tècnica per resoldre la situació de la cotització dels autònoms que no arriben al Salari Mínim Interprofessional (SMI).

Puja la base mínima

Així, l'acord fixarà un increment que rondarà l'1,25% de la base mínima de cotització en 2019, tant per als autònoms persones físiques com per als societaris. A més, els tipus aplicables passaran, previsiblement mancant càlculs definitius, del 29,8% actual al 30% en 2019, al 30,3% en 2020 i al 30,6% en 2021. A més, s'aplicarà el tipus sobre les prestacions assenyalades, que serà el 0,6% en contingències professionals, de l'1% per al cessament d'activitat i el 0,1% en formació.

Segons UPTA, també es crearà una comissió de treball per estudiar la modificació de l'actual cessament d'activitat, comissió que podrà establir un sistema menys «nociu» per als interessos dels sol·licitants del mateix i que permeti donar un sentit de màxima protecció davant un «no desitjat» tancament del negoci.

Respecte al futur sistema de cotització en funció d'ingressos, UPTA va assegurar que serà «matèria prioritària» a desenvolupar en el primer trimestre del pròxim any.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook