La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, va assegurar que no hi ha cap acord tancat amb autònoms i va afirmar que encara s'està en fase de negociació amb les organitzacions de treballadors per compte propi. Va posar l'accent que la trobada de dimecres «només va ser una reunió puntual de les moltes que s'estan fent» i va deixar clar que encara no està definida la quantia de l'augment de la cotització per a l'any que ve.

Així, Valerio va assenyalar que implicarà una millora «important» de l'acció protectora d'aquest col·lectiu «amb no molta més cotització». La titular del Ministeri va assegurar que té «absolut convenciment que hi haurà acord i serà bo per als més de 3,2 milions d'autònoms», i va ressaltar que «es van donant passos en positiu» en les diferents reunions que s'estan mantenint.

Les principals organitzacions d'autònoms (ATA i UPTA) van anunciar que havien aconseguit un principi d'acord amb el Govern pel qual la pujada de la quota a la Seguretat Social dels autònoms pujaria uns 60 euros de mitjana el 2019 i pel qual els treballadors per compte propi comptaran amb millors prestacions. Així, si es formalitza l'acord, els autònoms tindran millors condicions d'accés a l'atur per cessament d'activitat, millores també respecte a la formació, contingències professionals i bonificació del 100% per incapacitat temporal.

La ministra va valorar que s'inclogui la cobertura de contingències professionals, suport a la maternitat perquè els autònoms puguin deixar de cotitzar i tinguin bonificacions a partir del segon mes que estiguin de baixa. Així mateix, també veu positiu que es reguli d'una altra forma el cessament d'activitat perquè se simplifiqui la tramitació de l'atur d'autònoms i sigui una prestació «realment útil per a les persones que hagin d'abandonar la seva activitat».

En aquesta mateixa línia, va recalcar que el fet que s'estigui tractant ja el tema de la cotització dels autònoms és perquè el Govern no vol que el percentatge de pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) sigui distorsionant en la cotització dels treballadors per compte propi.

«Per això, estem treballant en un pla més ambiciós que inclourà més mesurades respecte a autònoms i que s'està negociant», va sentenciar Valerio, després d'informar que no pot dir data de quan es tancarà, perquè el Govern «respecta les taules de negociació» i perquè el diàleg «sol portar més temps que l' ordeno y mando».

Preguntada per com es pujarà el salari mínim si no hi ha Pressupostos, la ministra va insistir que el Govern «ha arribat per governar tots els dies i ocupar-se de qüestions que importen molt», per la qual cosa va assegurar que el seu objectiu és que s'aprovin els Pressupostos.