Endesa va anunciar un Pla per instal·lar més de 108.000 punts de recàrrega públics i privats per a vehicles elèctrics a tot l'estat. Es portarà a terme mitjançant Endesa X, la nova línia de negoci que ofereix serveis de valor afegit i solucions tecnològiques innovadores en el món de l'energia.

Amb el desplegament de més de 8.500 punts de recàrrega pública del 2019 al 2023 -que suposa una inversió de 65 milions d'euros- , així com d'uns 100.000 punts privats, Endesa llança, amb diferència, el pla més ambiciós per impulsar la mobilitat elèctrica que s'ha posat en marxa fins ara a la península.

El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, va afirmar que «la mobilitat elèctrica és un pilar estratègic per Endesa, ja que es tracta d'una peça fonamental per avançar cap a un sistema energètic totalment descarbonitzat al 2050, objectiu que és compartit per tots els països que van firmar els acords de la Conferència de París COP21 i per un elevat número d'agents socials i econòmics de molt diversa naturalesa, tant nacionals com internacionals».

Un cop els fabricants d'automòbils han aconseguit incrementar de manera substancial l'autonomia de les bateries, i que el preu dels vehicles elèctrics comença a ser competitiu enfront dels de combustió, és necessari superar un últim obstacle per facilitar la transició real cap a la mobilitat elèctrica: oferir una gran xarxa de punts de recarrega perquè els conductors puguin moure's amb garantia per tot el país.

L'objectiu d'aquest ambiciós Pla d'Endesa X és, precisament, eliminar aquesta inquietud del mercat a través del desplegament massiu de punts de recàrrega, tot facilitant així el desig d'un elevat nombre de conductors, ja que -segons els estudis de mercat realitzats- fins a un 40% dels enquestats declara estar disposat a comprar un vehicle elèctric.

Un pla en dues fases

El Pla d'Infraestructures de Recàrrega d'Endesa X es desenvoluparà en dues fases. Fins al 2020, Endesa X establirà una xarxa de 2.000 punts de recàrrega que connectaran les principals ciutats (de més de 35.000 habitants) i carreteres, cobrint els 15.000 quilòmetres de vies principals i àrees urbanes, de manera que es garantirà que el 75% de la població disposi d'infraestructures públiques de recàrrega al seu municipi. Això permetrà que els conductors tinguin sempre un punt de recàrrega a una distància inferior a 100 quilòmetres, estiguin on estiguin.

Fins al 2023, Endesa instal·larà més de 6.500 nous punts de recàrrega d'accés públic (en centres comercials, pàrquings, cadenes hoteleres, àrees de servei, via pública, etc.) per acompanyar el creixement del mercat del vehicle elèctric, de manera que es dotarà de major cobertura d'infraestructura les zones urbanes i les principals vies estratègiques de comunicació, incloent les illes.