La història de les dones en les explotacions agràries és el fil argumental del documental «Dones pageses», que es va estrenar aquest dijous al teatre de l'escola Mossèn Baldiri Reixach de Banyoles. El treball audiovisual, impulsat per l'Ajuntament de Banyoles i realitzat per Irene Serrat, s'inscriu en el projecte de recuperació de la memòria històrica que promou el consistori a partir de les històries de les dones pageses de Banyoles i d'arreu del Pla de l'Estany.

Segons apunta l'Ajuntament de Banyoles, «Dones pageses» vol donar continuïtat al treball que es va impulsar amb el documental «Teixidores d'història», que volia fer visible la tasca de les dones a les fàbriques de Banyoles i comarca. «Dones pageses» se centra ara en el paper que han tingut les dones en les explotacions agràries i com el seu treball ha estat fonamental per assegurar en molts casos la viabilitat d'aquestes explotacions. El documental té per objectiu fer visible l'esforç i el protagonisme que han tingut les dones en el món de la pagesia.

El treball, de mitja hora de durada i realitzat per Irene Serrat, parteix de les entrevistes a tretze dones pageses del Pla de l'Estany que aporten el seu testimoni sobre els primers treballs, el món de l'escola i la relació de feines que feien al camp i a casa. La regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de Banyoles, Ester Busquets, destaca que «amb aquest documental, i com ja va passar en el cas de «Teixidores d'història», volem donar veu a les dones i evitar que quedi silenciat el seu testimoni per a les generacions més joves». En aquest sentit, Ester Busquets afegeix que «el nostre objectiu és que, una vegada estrenat el documental, aquest s'incorpori com a recurs educatiu als centres perquè els alumnes entenguin el paper que han jugat aquestes dones en el treball al camp».

En l'acte de presentació d'aquest dijous, es va comptar amb la participació de les dones que han aportat el seu testimoni i, posteriorment, van participar en un col·loqui sobre el film.