El Consell de Ministres va autoritzar ahir concedir un préstec de l'Estat per valor de 6.331 milions d'euros (MEUR) a la Tresoreria de la Seguretat Social perquè pugui afrontar el pagament de la nòmina de novembre i l'extraordinària de Nadal, segons va anunciar la portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá. Aquest mes de novembre la nòmina de la Seguretat Social ascendeix a 18.000 milions d'euros. Celaá va insistir que les prioritats del seu executiu són el pagament de les pensions i la sostenibilitat financera del sistema després de trobar-se «un Fons de Reserva de 8.000 milions dels 67.000 milions que tenia quan el govern del PP va entrar a fer-se càrrec de la presidència del Govern».

Per altra part, el deute del conjunt de les administracions públiques va augmentar en 11.819 milions d'euros durant el mes de setembre, fins als 1,174 bilions d'euros, un 1% més que a l'agost, per la qual cosa marca un nou màxim històric i se situa al voltant del 98% del PIB, segons les dades publicades aquest dimecres pel Banc d'Espanya.

Amb l'increment al setembre, el deute públic puja per segon mes consecutiu i recupera la via alcista que ha estat marcant aquests darrers anys, després de la reculada del juliol (-0,3%), i supera el màxim històric registrat durant el mes de juny d'aquest any (1,163 bilions d'euros).

En termes interanuals, el deute de les administracions públiques va créixer en 41.540 milions d'euros, un 3,6% més que el setembre de 2017.