La memòria o informe de sostenibilitat és la principal eina que té una organització o empresa per comunicar voluntàriament el seu acompliment i impacte, ja sigui positiu o negatiu, en assumptes ambientals, socials i de govern corporatiu.

La divulgació d'aquesta informació i el mesurament dels impactes que genera permet a l'organització retre comptes sobre el seu acompliment respecte als seus grups d'interès interns i externs. De moment, realitzar-la és obligatori per a les empreses que superin els 500 treballadors (o durant dos exercicis, les que tinguin més de 250 treballadors de mitjana), per a les empreses la xifra de negoci anual de les quals sobrepassi els 40 milions d'euros o quan les partides de l'actiu estiguin per sobre dels 20 milions d'euros, així com aquelles companyies la matriu de les quals tingui seu en un país comunitari -que hauran d'elaborar un informe especial separat o integrat en la seva memòria anual-, algunes administracions públiques, etc.

Però cal estar-hi obligat, per fer-la? Doncs com sempre, no.

Realitzar-la suposa:

- Millorar la gestió de l'organització, ja que identifica riscos i descobreix oportunitats en l'estalvi energètic, prevenció d'infraccions, etc.

- Comparar i avaluar l'acompliment en matèria de sostenibilitat pel que fa al que estableixen les lleis, normes, codis, normes de funcionament i iniciatives voluntàries.

- Comparar l'acompliment internament al llarg del temps, així com amb altres organitzacions.

- Afavorir la reputació i imatge, en comunicar la vinculació de l'empresa amb el desenvolupament sostenible, mitjançant l'oferiment de serveis sostenibles, contribució social i ambiental. A més de la diferenciació i posicionament davant inversors o compradors responsables.

- Enfortir la comunicació interna i el sentiment de pertinença. En moltes ocasions, potser per la grandària de l'organització, els mateixos empleats desconeixen moltes de les accions de la companyia amb què es podrien sentir identificats.

Actualment, l'estàndard més utilitzat del món per a l'elaboració de memòries de sostenibilitat va ser creat per l'organització Global Reporting Initiative (GRI), fundada per l'organització Ceres i el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (Pnuma).

L'ús de la metodologia Global Reporting Initiative (GRI) i els seus protocols d'indicadors són de gran ajuda per a la realització d'una memòria de sostenibilitat útil i de qualitat.

El marc GRI per a l'elaboració de Memòries de Sostenibilitat és el nom que es dona al conjunt de materials oferts per aquest organisme. El marc consisteix essencialment en les guies per a l'elaboració de Memòries de Sostenibilitat, els suplements sectorials i els protocols tècnics i de contingut de la memòria.

Per acabar, m'agradaria destacar que aquest marc de treball pot ser aplicat per organitzacions de diferents tipus i mides, de qualsevol sector o país, i que ha estat utilitzat per milers d'organitzacions de tot el món com a base per a l'elaboració de les seves memòries de sostenibilitat.