La base mínima de cotització dels treballadors autònoms pujarà un 1,25% a partir de l'1 de gener de 2019, fins als 944,35 euros al mes, i el tipus de cotització serà del 30%, amb el que els autònoms persones físiques hauran de pagar 5,36 euros més al mes (64 euros més a l'any) del que paguen actualment, encara que a canvi rebran una major protecció. Així ho van acordar el Govern i les organitzacions d'autònoms ATA, UPTA i CEAT en una reunió en la qual es va ratificar el preacord que va assolir el Ministeri de Treball la setmana passada amb algunes organitzacions. Uatae, ara com ara, es desmarca del pacte.

En total, el 2019 els autònoms persones físiques pagaran al mes 283,3 euros mensuals de quota si cotitzen per la base mínima. En el cas dels autònoms societaris, la base mínima pujarà l'any vinent fins als 1.214,08 euros mensuals. Pagaran 364,22 euros al mes, la qual cosa suposa 6,89 euros mensuals més (gairebé 83 euros més a l'any) que en 2018. El text acordat dista bastant de les propostes que va posar l'Executiu sobre la taula, que implicaven pujades en la cotització mínima dels autònoms d'entre 22 i 40 euros al mes.

Per acomodar la pujada de tipus i bases, es va pactar incrementar el tipus de cotització de manera escalonada, de la següent manera: en 2019 serà del 30%, en 2020 s'elevarà el 30,3% i en 2021 escalarà al 30,6%. En 2022 el tipus serà el fixat de forma definitiva.

Aquest model de cotitzacions cobrirà als autònoms per contingències comunes i professionals, per cessament d'activitat i per formació professional, generalitzant aquestes cobertures, algunes de les quals abans només eren voluntàries.

L'acord assolit queda a l'espera de ser analitzat en la taula de diàleg social sobre Seguretat Social que se celebrarà aquesta tarda i de la qual formen part Govern, sindicats i empresaris. La idea és que aquest nou sistema de cotització sigui transitori, ja que l'objectiu és que els autònoms cotitzin a la Seguretat Social en funció dels seus ingressos reals.

De fet, segons el document redactat després de la reunió d'aquest dijous, aquesta pujada de les bases per al pròxim any es mantindrà fins que l'Administració de la Seguretat Social, que ha començat a creuar dades ja amb l'Agència Tributària, present un document amb diferents propostes per a l'establiment d'un sistema de cotització basat en ingressos reals.

En aquest sentit, el Govern es va comprometre a presentar un primer document el 31 de gener de 2019, amb l'objectiu d'arribar a un acord amb les organitzacions d'autònoms al llarg d'aquest exercici, així com a donar prioritat a una proposta dirigida als autònoms els ingressos reals dels quals siguin inferiors als del salari mínim interprofessional (SMI).

Així mateix, l'acord recull el compromís de l'Executiu de proposar a la taula de diàleg social una sèrie de mesures per evitar que, per raons fiscals, es produeixi un transvasament d'afiliats des del Règim General cap al Règim d'Autònoms.

ATA i UPTA van celebrar l'acord, mentre que CEAT va realitzar una valoració especialment positiva referent a la clarificació del sistema del cessament d'activitat i, sobretot, al fet que s'hagi inclòs un punt en l'acord pel qual s'obrirà un procediment perquè a l'autònom societari pugui incorporar-se «voluntàriament» al Règim General de la Seguretat Social.

Uatae espera canvis

A la reunió també va assistir l'organització d'autònoms Uatae, que va enviar un comunicat en el qual assegura que no se sumarà a cap acord fins que no hi hagi una data ferma per a l'entrada en vigor del sistema de cotització per ingressos reals.

«L'Executiu s'ha compromès a traslladar a les organitzacions, com més aviat millor, una data per a la cotització per ingressos reals», assegura Uatae. La seva secretària general, María José Landaburu, va indicar que serà en aquest moment quan la seva organització parli d'acord, que a més va d'explicar, en la seva opinió, amb el vistiplau dels agents socials.

La pujada de cotització pactada per al 2019 amb ATA, UPTA i CEAT comporta millores en la protecció dels autònoms, ja que es millora l'accés a la prestació per cessament d'activitat (atur), flexibilitzant els requisits actuals i ampliant la durada de la prestació.

Així mateix, en virtut de l'acord assolitt, els autònoms tindran dret a cobrar la prestació per accident de treball o malaltia professional des del primer dia de baixa, i tots els treballadors per compte propi podran accedir a la formació contínua i al reciclatge professional.

A més, els autònoms no pagaran la quota de Seguretat Social a partir del segon mes de baixa per malaltia o incapacitat temporal fins al moment de l'alta.