El ministre de Foment, José Luis Ábalos, va deixar la porta oberta al suport als Pressupostos dels partits independentistes, malgrat la posició contrària anunciada per PDeCAT i ERC, en espera de desenvolupar la part d'inversió territorial.

Ábalos, en arribar a la Trobada d'Economia de s'Agaró, que té lloc des d'ahir a Castell-Platja d'Aro, va assenyalar que, quan hagi conclòs aquest treball, serà el moment de comprovar «quina és l'actitud definitiva» d'aquestes formacions.

«Nosaltres seguirem insistint a mantenir, d'una banda, l'acord que tenim amb el grup de Podem, que més aviat conforma el que és la proposta social del pressupost, i, ara, estem treballant en la part d'inversió territorial, que constitueix una part important del pressupost i pot constituir un incentiu a l'hora de negociar amb altres grups parlamentaris», va assenyalar. José Luis Ábalos va recordar a més que aquest apartat correspon al seu ministeri i va subratllar que encara no s'ha esgotat «el temps de proposta de pressupostos».

«Després ja veurem», va indicar el responsable de Foment, qui va defensar el seu Govern de l'acusació d'actuar «a cop de decret», una expressió que sona «molt malament, molt autoritària, però que és una fal·làcia».

Ábalos va explicar que aquesta mesura només es planteja en aspectes «que tenen tal caràcter d'urgència que no poden estar condicionats a les vicissituds de la proposta pressupostària».

El ministre va posar com a exemple l'actualització de les pensions, que pretenen que entri en vigor l'1 de gener, i va puntualitzar que, «en tot cas, seran decrets llei que han de ser convalidats per una majoria parlamentària», pel que entén que l'expressió a utilitzar seria «governar a base de parlament».

Evitar la crispació

Per altra part, José Luis Ábalos va defensar la «temperància en el debat» després d'una setmana de «crispació» i «espectacles que no poden enorgullir ningú» en al·lusió a l'episodi protagonitzat per diputats d'ERC i el titular d'Exteriors, Josep Borrell.

Per a Ábalos, aquesta recuperació de civisme és «una de les majors urgències» de la societat i va apel·lar especialment als que gaudeixen del «privilegi» de representar la ciutadania, encara que sense esmentar noms concrets.

El titular de Foment va subratllar que disposar d'una tribuna pública «comporta l'obligació de saber portar-la» i va afegir que «no és el mateix» que expressar comentaris a través d'una xarxa social.

Segons el ministre, «moltes vegades, darrere d'una paraula forta el que es troba és un argument feble» i va afegir que és «impossible seduir algú simplement mostrant-te hostil».

«La bona educació està una mica en desús i s'ha de reivindicar», va concloure.