La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha tornat a apel·lar al "diàleg" per aprovar els pressupostos i ha alertat que si s'han de prorrogar augmentarà el dèficit. La ministra ha fet aquestes declaracions durant l'acte de clausura de la Trobada d'Economia de S'Agaró (Baix Empordà) on també ha dit que és difícil d'entendre que "determinats grups polítics" no vulguin asseure's a discutir quins han de ser els pilars pressupostaris i ha afirmat que és necessari i "urgent" posar en marxa "aquest procés de transformació" aprofitant el creixement positiu.

Calviño ha recordat que preveuen tancar l'any amb un 2,6% de creixement del PIB i que el proper any se situï en el 2,3%. D'altra banda, ha dit que el seu objectiu seria reduir el deute públic sobre el PIB del 98,1% al 95,5% el proper any. "No perquè ho imposi ningú sinó perquè cal crear un espai fiscal ara que estem creixent", ha insistit.

Calviño ha apel·lat de nou al "diàleg" per aconseguir aprovar els pressupostos de l'Estat. La ministra d'Economia ha començat el seu discurs de clausura de la Trobada d'Economia de S'Agaró assegurant que "difícil no és impossible i que, mentre les coses no siguin impossibles, s'han de seguir intentant". Calviño feia referència així a la necessitat de continuar insistint en arribar a un acord per aprovar els comptes, afegint també que el "diàleg" és una de les senyes d'identitat que guien "l'acció de govern".

En aquest sentit, ha dit que és "difícil d'entendre que determinats grups polítics" no es vulguin asseure a negociar per discutir quins han de ser els pilars pressupostaris i ha afirmat que és necessari i "urgent" posar en marxa "aquest procés de transformació".

La ministra ha dit que el pla pressupostari de l'executiu espanyol té un objectiu de dèficit de l'1,8%, tot i que ha admès que aquesta setmana la Comissió Europea ha fixat aquesta xifra en el 2,1%.

"Però per la seva part, el Fons Monetari Internacional ha dit que si s'han de prorrogar els pressupostos estaríem en el 2,4%, confirmant un missatge que porto setmanes enviant: si hi ha pròrroga sense ajustos, tindrem més dèficit l'any que ve", ha dit.

Calviño ha insistit que el pressupost del govern espanyol té tres pilars bàsics que la disciplina fiscal, la reducció de les desigualtats i "l'agenda del canvi". Per la ministra, cal aprofitar el creixement que està experimentant l'Estat per fer els ajustos que necessita el país.

La ministra ha dit també que tenen com a objectiu passar del 98,1% de deute públic de 2017 al 95,5% a finals de 2019. "No perquè ens ho imposi ningú sinó perquè cal crear espai fiscal ara que estem creixent", ha remarcat. "Preferiria invertir els diners que ens gastem en deute a altres objectius i també per deixar un futur més sanejat", ha afegit.

Per tot, plegat ha assegurat que estan "decidits a tirar endavant" els comptes. "Posar en marxa aquest procés de transformació és necessari i urgent", ha dit, tot afegint que esperen tancar l'any en un 2,6% de creixement del PIB i que el proper any se situï en el 2,3%.

"Aquesta setmana l'FMI ha revisat la seva perspectiva al 2,1%, que el que fa és alinear-se amb la nostra previsió. El proper any seguirem amb un creixement per sobre de la Unió Europea i dels països de l'entorn", ha insistit.

Amb tot, ha dit, "el clima de distensió i diàleg que promou el govern és fonamental per fer aquestes reformes".

Itàlia i el Brèxit

A preguntes del públic, Calviño també a dit que els preocupa la situació d'Itàlia i ha dit que dins la UE cal fer més passos cap a la construcció d'un "pilar fiscal" per a la integració en aquest àmbit. La ministra també s'ha referit al Brexit afirmant que no la sortida del Regne Unit "és una perdut sí o sí" però ha dit que esperen que hi hagi un "bon acord" perquè la situació no canviï massa en els propers anys.