Grans cartells amb un fons negre anuncien aquests dies suculents descomptes en els aparadors de qualsevol tenda. Més o menys el mateix passa a través del correu electrònic i milers de pàgines webs. Avui arriba l'anomenat «divendres negre» (el «black friday»), una tradició exportada dels Estats Units que ha calat últimament a Espanya, i els comerciants criden a aprofitar les rebaixes i caçar possibles gangues. Però les presses poden ser males conselleres.

Les associacions de consumidors criden a mantenir el control i no gastar més del compte, la Policia Nacional adverteix que aquests dies cal extremar les precaucions en les compres que es facin per internet, i els experts avisen que no tots els descomptes són el que semblen.

El professor de Comportament Econòmic de la Universitat Ramón Llull de Barcelona Pedro Rey Biel assegurava que «aquest tipus de rebaixes juguen amb el fet que en adquirir alguna cosa no només gaudim aconseguint el producte, sinó també pel simple fet de comprar una ganga». Ho va assenyalar a través d'una publicació en el blog Res és gratis de la Fundació Fedea. A continuació es resumeixen alguns consells per no perdre's en la selva de descomptes del «divendres negre».

ASSOSSEGAR LA COMPRA

El cervell humà, com descrivia el psicòleg israelià Daniel Kahneman, té dos sistemes de pensament, un de ràpid i un altre lent. El primer filtra de forma apressada la informació i és el responsable de les compres impulsives. Per evitar malbarataments o adquirir alguna cosa que no es necessita el millor és assossegar la compra, elaborant, per exemple, una llista amb els articles que es volen o establint un pressupost.

COMPTE AMB LES COMPANYIES

Anar acompanyat a comprar també pot tenir efectes sobre la butxaca, sobretot si es va amb un comprador compulsiu. Actuen en aquest cas les anomenades neurones mirall, que en aquestes situacions s'activarien perquè perceben que l'acompanyant està realitzant una activitat que es veu com a plaent i es tendeix a imitar-la. Pedro Rey recomana, per exemple, portar a algú crític amb els productes que es volen adquirir. "Això li forçarà a recapacitar i l'ajudarà a controlar-se", assenyala el professor.

NO DEIXAR-SE PORTAR PELS PERCENTATGES

Aquests dies de rebaixes són tan efectius per l'aversió generalitzada que els consumidors tenen a les pèrdues. Deixar passar l'ocasió de comprar un producte amb descompte pot prendre's com la pèrdua d'una oportunitat d'estalviar-se uns bons diners. Això malgrat que l'associació de consumidors Facua va divulgar una enquesta en què s'assegura que el 88% dels compradors considera que les ofertes que es realitzen durant el "divendres negre" són falses.

ANOTAR ALLÒ GASTAT

Rey recomana, entre altres coses, no anar a comprar cansat. Així evita deixar-se portar per la sensació d'angoixa de no estar aprofitant el que es deuria les rebaixes. També proposa anar anotant el que s'ha gastat per evitar malbarataments. Compte amb les compres per internet. La Policia Nacional va divulgar una sèrie de consells per evitar ser estafat en comprar per internet, com, per exemple, no introduir el nombre de la targeta en pàgines que no siguin de confiança o verificar regularment que els càrrecs rebuts es corresponen amb les compres realitzades.