Uns 3,9 milions d'espanyols recorreran a algun producte de finançament per poder fer front a les seves despeses de Nadal, temporada que es va iniciar tot just ahir amb la celebració del Black Friday, per al que destinaran uns 48,7 milions d'euros en el pagament d'interessos per ajornar les seves compres, segons una anàlisi realitzada per la pàgina web d'estalvi kelisto.es. Els consumidors espanyols gastaran aquest any uns 220 milions d'euros més que el 2017, fins a 18.267 milions d'euros. Això suposa una despesa mitjana per espanyol de 611,9 euros, un 1,1% més que l'any passat. De la despesa total, el 40,1% es destinarà a regals, el 28,79%, a menjar, el 17,47%, a oci, i la resta, a viatges.

«Moltes llars optaran per solucions de finançament per alleujar l'impacte de les despeses nadalenques, aprofitant que el crèdit flueix amb certa normalitat i que, fins i tot, s'ha abaratit respecte l'any passat», va explicar la redactora en cap de kelisto.es, Estefania González. En aquest sentit, els que necessitin recórrer a una targeta de crèdit (amb o sense vinculació), un préstec o una bestreta de nòmina per pagar a terminis les despeses nadalenques hauran d'abonar al seu banc un interès mitjà del 10,44% TIN, una xifra que podria arribar a disparar-se fins al 24% si trien el producte de finançament més popular per a aquest tipus de pagaments: la targeta de crèdit.

En termes de cost real, finançar el pressupost nadalenc (611,9 euros) a tres mesos suposaria abonar una TAE mitjana del 13,15%, que implica unes despeses de 12,6 euros per persona -un total de 48,7 milions d'euros entre la població que s'estima que finançarà les seves compres.

El web d'estalvi aconsella als consumidors utilitzar els avenços de nòmina i les targetes de crèdit per ajornar les despeses que tindran, ja que les considera les opcions «més avantatjoses». En tots dos casos, però, cobren interessos, però el fet que gairebé no apliquin comissions fa que el cost real sigui baix.

Opcions «més barates»

Kelisto.es ha seleccionat el préstec d'Ibercaja Directo-Ibercaja, el préstec Nómina-Banco Caminos, la targeta de crèdit de Cetelem, la targeta Sin-Banc Sabadell / ActivoBank i el micropréstec de Credy com les opcions «més barates» per a una compra mitjana de 611,9 euros finançada a un termini de tres mesos.