El ple de la Sala Primera del Tribunal Suprem ha dictaminat que la convivència estable amb una nova parella anul·la el dret a l'ús de l'habitatge familiar després del divorci, una sentència que en confirma una altra de l'Audiència Provincial de Valladolid i desestima el recurs de cassació interposat pel Ministeri Fiscal.

El Fiscal considerava que la decisió de l'Audiència de Valladolid és contrària a l'article 96 del Codi Civil, que estableix que quan no hi ha l'acord dels cònjuges aprovat pel Jutge, l'ús de l'habitatge familiar i dels objectes d'ús ordinari correspon als fills i al cònjuge que en té la custòdia.

D'aquesta manera, l'Alt Tribunal resol en aquesta sentència l'efecte que produeix la convivència del progenitor custodiat amb una nova parella respecte del dret d'ús de l'habitatge familiar atribuït en la sentència de divorci.

La sentència de l'Audiència Provincial va acordar l'anul·lació del dret d'ús en el moment que es procedís la liquidació de la societat de guanys, per considerar que l'entrada d'una tercera persona a l'habitatge li feia perdre la seva antiga naturalesa d'habitatge familiar, perquè ara l'ús és d'una família diferent.

La sala del Suprem ratifica els arguments i el pronunciament de la sentència recorreguda i desestima el recurs de cassació. «La introducció d'una tercera persona a l'habitatge manifesta la relació estable de parella amb la progenitora que es va beneficiar de l'ús per haver-se-li assignat la custòdia dels fills, aspecte que s'examina i que canvia l'estatus del domicili familiar», assenyala.

El tribunal aclareix que no es qüestiona la llibertat d'establir noves relacions sinó que aquesta llibertat s'utilitzi en perjudici d'algú altre, en aquest cas del progenitor no-custodiat.

Per al Suprem, una nova relació de parella, després de la ruptura del matrimoni, té «una evident influència» en la pensió compensatòria, en el dret a quedar-se a la casa familiar i fins i tot en l'interès dels fills, des del moment en què s'introdueixen elements de valoració diferents dels quals es van tenir en compte inicialment i que, s'hauran de tenir en compte, sense perdre de vista aquest interès dels fills.