Ha venut empreses en les quals ha invertit desenes de milions. Participa dimecres al fòrum Reinventa't, en què es posaran sobre la taula les decisions que han d'impulsar les empreses per afrontar els reptes de la Quarta Revolució Industrial.

Enhorabona pel premi de l'Associació Espanyola (AEBAN) com a millor Business Angel de l'any. Què es valora en aquest premi?

És una qüestió objectiva de nombres i quan un ha invertit o ha tingut cert èxit, és el nombre que es mira. D'altra banda també que sigui algú que es dediqui a fomentar la inversió en start-ups. En aquest sentit en els últims dos anys, s'han venut start-ups en les quals jo participava com Ticketbis (adquirida per eBay), Habitissimo (adquirida per Homeserve), Petcoach (adquirida per Petco), la tarragonina Captio (adquirida també fa poques setmanes).

Va començar a treballar en una cosa com és el blockchain (cadena de blocs) i n'acaba sent expert. És casual o buscat?

Vaig viure cinc anys a Silicon Valley i estava en contacte amb les novetats de la tecnologia. Un amic em va parlar del bitcoin, el 2012. Vaig «picar-me» una mica amb el tema aquest. Em va sorprendre. El mateix concepte de diners electrònics, que no ho controli ningú, ni quan s'emet, ni tipus d'interès. El fet que sigui una mica lliure em va sorprendre. I després em vaig centrar en la meva start-up i no ho vaig reprendre fins fa dos anys.

Ha llançat el primer fons d'inversió a Espanya en criptomonedes.

Sí, em vaig adonar que hi havia una necessitat molt gran per dues parts. Hi havia inversors grans institucionals que no tenien com invertir en criptomonedes i, després, petits inversors que em demanaven saber com comprar bitcoins. Els deia què havien de fer i al cap de dos dies em deien que no s'havien assabentat de res. Així que volia crear un vehicle, una eina fàcil perquè tothom pugui invertir sense cap preocupació.

Abans valoràvem les monedes en funció de patrons vinculats al metall o el valor dels diners a l'acumulació d'aquests metalls o monedes i teníem organismes que ho regulaven i fins i tot tenien una tecnologia que determinava la forma de la moneda. El bitcoin, al final, significa tenir alguna cosa?

Amb les monedes oficials o les emeses per un país, tenim la sensació que els diners estan sostinguts per alguna cosa. El dòlar va estar sostingut per l'or, però això fa dècades que va desaparèixer. Però segueix havent-hi aquesta sensació. Això encara passa a l'euro o al dòlar, però que l'hi diguin a qui confiava en la moneda de Veneçuela o els que tenien els seus estalvis en la moneda d'Argentina. El valor d'una moneda és una percepció o és un consens. Amb el bitcoin, hi ha qui diu que no val res perquè no hi ha res darrere. Doncs en el cas del bolívar veneçolà potser semblava que hi havia alguna cosa però no n'hi ha. En el bitcoin hi ha una comunitat amb milions d'usuaris usant la moneda i gent que l'usa per diversificar els seus estalvis.

De criptomonedes n'hi ha tantes com comunitats vulguin crear-ne, seguint unes regles. Pot ser que en algun moment es recorri a un estàndard?

Sí. Hi ha com 2.000 monedes diferents. El bitcoin s'ha posicionat com a primera i com la més important. I encara que hi ha gent que deia que altres monedes li anirien menjant el terreny perquè el bitcoin era la primera i no té la millor tecnologia, al final s'ha convertit i es convertirà en la referència. N'hi haurà unes altres que tindran millor tecnologia, però bitcoin té la marca i és la moneda en la qual confien les grans institucions i les grans fortunes. Jo crec que serà la predominant durant molts anys.

Amb el blockchain, que encara està en els seus inicis, es preveu un gran impacte transformador en empreses i en l'economia. Per què?

El blockchain es va utilitzant cada vegada més en molts sectors, com al món logístic i la cadena de subministraments. Es pot resoldre un problema molt greu com els medicaments falsos, gràcies al fet que blockchain permet la traçabilitat. Un medicament, saber per on ha passat des que surt de la fàbrica fins que arriba a un metge a Àfrica. I és aplicable a moltes indústries. Tot i això, la disrupció total per a mi realment és en les criptomonedes, perquè crec que és el que més canviarà el món i les finances com els coneixem avui.

A partir de tecnologies disruptives, pot aventurar oportunitats que tindrem com a societat i quins són els riscos?

Les coses van tan ràpidament que si pensem en els canvis importants dels últims 10 o 20 anys, pensem que en els propers cinc o 10 seran canvis molt més grans i tot anirà molt més de pressa. Hi ha coses que veiem com a ciència-ficció, com els cotxes autònoms, que estan molt a la vora. És una oportunitat que puguis estalviar dues hores perquè el cotxe et porta tot sol. Però, clar, també és un perill per a la societat perquè avui dia hi ha milions de persones que la seva professió és conduir un cotxe, un camió o una furgoneta. Una altra de les coses que més m'agraden són els avenços al món de la medicina. Hi ha qui diu que en els pròxims deu anys veurem una cura per al càncer i per a moltes malalties que avui dia maten milions de persones al món. I aquí també ve un altre problema: està bé que ens allarguin la vida, però ja sabem els problemes que hi hauria en una societat en què tothom visqués 100 anys. Hi ha millores i oportunitats però també riscos.

Quines experiències d'èxit troba interessants des del punt de vista social, com a inversor o fins i tot que puguin ajudar altres empreses?

Per exemple s'està millorant en tecnologies d'energia renovable, millorant l'eficiència de l'energia solar. Són oportunitats de negoci i també es converteixen en oportunitats de canviar el món. Crec que, més ràpid del que pensem, els combustibles fòssils estan desapareixent. Al món de l'energia també intervé blockchain, que trencaria el monopoli de les energètiques de sempre.

És un dels ponents principals del Reinventa't 2018. Quin consell donaria a una persona que té una empresa i li agradaria innovar?

Com que la tecnologia va tan de pressa, és important estar al dia del que s'està movent al món. Cal veure les oportunitats però també els greus riscos. Una empresa catalana que és propietària d'una xarxa de gasolineres i és rendible i diu «que bé va la nostra xarxa de gasolineres». Però si no t'adones que les gasolineres desapareixeran tal com les coneixem, doncs el teu negoci pot anar desapareixent. Però no perquè s'estiguin fent les coses malament, sinó perquè el món està canviant. En uns anys no hi haurà cotxes que consumeixin gasolina i segurament no anirem a les gasolineres a recarregar el cotxe, sinó que ho farem a casa o a prop. Cal estar molt atents per tenir el coratge per dir que aquest model no existirà. I això no ho veig en les empreses en general. Es parla que s'innova, aplicant la tecnologia per millorar alguna cosa, però d'innovació disruptiva, de pensar que el seu negoci desapareixerà en els pròxims 30 anys, no n'hi ha. I aquest tipus de coses cal tenir-les molt en compte.