L'eliminació de les hores extres a Catalunya suposaria la creació de 20.670 ocupacions a jornada completa, segons es desprèn de l'informe «Hores extres no pagades i absentisme» elaborat pel Gabinet Econòmic confederal de CCOO a partir de dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del segon trimestre.

En concret, entre abril i juny es va registrar la xifra més alta d'hores extres a la setmana des de 2009, amb una mitjana de 6,8 milions d'hores a tota Espanya. En el cas català van ser 826.804 hores extres. Aquest volum, segons l'informe, només va ser compensat (amb diners o amb temps de descans) en el 54% del total d'hores treballades, mentre que un 46% no van ser recompensades ni amb diners ni amb temps.

A Espanya, en el segon trimestre de l'any una mitjana de 825.500 persones van realitzar hores extres cada setmana. D'aquestes, 415.400 persones (50%) van percebre una compensació, 364.400 (44%) no van percebre compensació i 45.700 (6%) només han estat recompensades d'una banda de les hores extres treballades.

Per sectors, serveis és en el qual es concentra el gruix de les hores extres, però el seu pes és molt superior entre les hores extres no pagades (79%), reflex, segons CC.OO., «de les situacions d'explotació i prolongació no legal de la jornada laboral que es produeixen en major mesura en les branques dels serveis».

La indústria, la construcció i l'agricultura són els sectors que concentren una part rellevant de les hores extres pagades, però solament suposen el 21% de les ens pagades

Respecte a les hores extres no pagades, les branques d'activitat que concentren un major volum són l'hostaleria, comerç, educació, indústria manufacturera, activitats professionals, científiques i tècniques, activitats financeres i d'assegurances.

Sobresurt Madrid

Tenint en compte les regions, Madrid, Comunitat Valenciana, Catalunya i Andalusia són les comunitats autònomes on es concentren el major nombre d'hores extres no pagades. De fet, dos de cada tres hores extres es concentren en aquestes quatre regions espanyoles, encara que sobresurt Madrid, ja que concentra el 28% del total d'hores extres no pagades en àmbit estatal.

El sindicat va deixar clar que això perjudica tant als treballadors com al conjunt de la societat. De fet, el secretari general de CC.OO., Unai Sordo, va assegurar que són «moltes més que les ocupacions que suposadament es destruirien en elevar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) a 14.000 euros anuals».

Sordo també va destacar que les dones, amb un 50,4% de les hores extres no pagades realitzades, són les més perjudicades. Per a Sordo, és necessari un control «efectiu» de l'horari dels treballadors.