L'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) ha rebaixat una dècima el creixement econòmic del tercer trimestre a Catalunya. Si en l'estimació que va fer al novembre calculava que el PIB havia augmentat un 0,6% entre juliol i setembre, aquest dijous ha rectificat i considera que l'increment va ser del 0,5%, tres dècimes per sota del 0,8% registrat en el segon trimestre. L'economia catalana no creixia tan poc des del primer trimestre de 2014, quan es va registrar un 0,4%. En termes interanuals, l'economia catalana va augmentar un 2,7% el tercer trimestre, quatre dècimes menys que el trimestre precedent (3,1%). L'increment anual és el més baix des del quart trimestre del 2014.

Catalunya creix una dècima per sota del conjunt de l'estat -que ha tingut un augment del PIB del 0,6% en el tercer trimestre- i dues dècimes per sobre que la Unió Europea dels 28 (0,3%). En termes interanuals, l'economia catalana creix dues dècimes més que el 2,5% del conjunt de l'estat espanyol i nou dècimes més que la UE dels 28 (1,8%).

En un context de desacceleració de les exportacions i importacions amb l'estranger, l'economia catalana manté el creixement perla demanda interna, que ha augmentat un 2,2% en relació amb el tercer trimestre del 2017. Tot i això, la demanda interna mostra una desacceleració de sis dècimes. Segons l'Idescat, aquesta evolució és conseqüència de la reducció del creixement de la inversió i el consum de les administracions públiques, ja que el consum de les llars creix un 1,9%, una dècima superior al trimestre anterior. En concret, la formació bruta de capital augmenta un 3,7% interanual, una reducció de més de dos punts percentuals respecte al trimestre anterior, a causa de la desacceleració dels béns d'equipament (3,5%), que cau força en relació amb el trimestre anterior. El consum de les administracions públiques també experimenta una reducció del creixement. En canvi, la inversió en construcció manté un creixement d'un 4,3%.