En aquests últims dies de desembre molts contribuents es juguen el resultat de la declaració de la renda que començarà a presentar-se el proper mes d'abril. Encara que tenim tot l'any per realitzar accions que permetin pagar menys o aconseguir una devolució de les quantitats pagades, és ara, quan podem més fàcilment fer balanç i podem prendre les millors decisions. Per aconseguir-ho no només cal prestar especial atenció a les possibles deduccions o reduccions a què puguem tenir dret, també a tots els seus ingressos, guanys i fins i tot pèrdues.

Saber el que ja s'ha pagat i ajustar la retenció

Encara que sigui obvi, no hem d'oblidar que els impostos els vam començar a pagar des de l'arrencada de l'any, ja des de gener tenim retencions sobre guanys, ja siguin de treball, activitats professionals si ets autònom o sobre els beneficis de molts dels productes financers.

Pel que fa a les retencions no són per a res quantitats definitives per molt que l'Agència Tributària busqui que sigui el més ajustada possible i, per això, hagis d'omplir tots els anys el model 145 de Comunicació de Dades al pagador. Aquestes quantitats poden ser insuficients, perquè, per exemple, percebis altres ingressos no subjectes a retenció, i en aquest cas hauràs de liquidar per la diferència en la declaració de la renda. Si, per contra, com passa a molts contribuents tens reduccions o deduccions impositives que l'Agència Tributària no ha tingut en compte o s'ha aconseguit beneficis nous al llarg de l'any, tindràs un resultat negatiu.

Per tot això, l'última nòmina és l'última oportunitat d'ajustar la retenció amb l'objectiu que el resultat de la declaració sigui el més proper a zero. Per això, si s'han produït modificacions que duguin a pagar més (com haver finalitzat el pagament pel seu habitatge), o menys (com tenir un fill), pugui ajustar en aquests mesos la retenció pujant-la o baixant-la.

Cinc punts clau per pagar menys en la declaració de la renda

L'eterna pregunta és saber si convé o no pujar la retenció. En termes purament financers no, ja que anticiparies uns diners que pots pagar sense cost fins i tot de forma fraccionada d'aquí a uns mesos en la declaració de la renda (60% abans del 30 de juny i un 40% el 5 de novembre), però per molts contribuents és més còmode anticipar aquests pagaments que fer-ho "de cop" amb la declaració.

Aportacions a plans de pensions

Les aportacions a plans de pensions i altres productes com els plans de previsió assegurats (PPA), segueixen sent una de les millors formes per reduir el pagament d'impostos. Podràs restar dels teus ingressos del treball o d'activitats professionals, si és vostè autònom, fins a una quantitat límit de 8.000 euros o el 30% dels seus ingressos (la menor d'aquestes). Per això, el primer pas és veure si has superat ja aquesta quantitat en aportacions al llarg de l'any. Tot i que les superis sempre hi ha la possibilitat de fer una aportació més gran, però sense beneficis fiscals.

Si no tens altres ingressos sense retencions i s'ha calculat correctament la retenció des de la teva empresa, el resultat de les aportacions en aquest tipus de productes donarà com a resultat una devolució d'impostos, que, entre moltes opcions, pots destinar al seu torn a realitzar altres aportacions extraordinàries al teu pla de pensions.

Deduccions autonòmiques

Tot i que des l'1 de gener de 2013 no hi ha deducció per als que adquireixin un nou habitatge habitual (es mantenen per als que van comprar abans del 31 de desembre de 2012), encara hi ha comunitats autònomes (a més de les hisendes forals de Navarra, Guipúscoa, Biscaia i Àlaba), que mantenen algunes deduccions i altres que les ofereixen per a col·lectius com joves o discapacitats o fins i tot si s'adquireix en zones rurals.

Cinc punts clau per pagar menys en la declaració de la renda

I és que, una de les partides que més deduccions que podem trobar està en el tram autonòmic de l'impost. Hi ha moltes i és important tant que es tingui dret a aquestes (despeses estudis, assegurances de salut, pagaments per cures de majors i menors, etc.), com tenir justificació de tots aquests pagaments.

Les donacions es dedueixen

Igualment cal tenir en compte els límits i percentatges que té dret per les quantitats aportades a ONG. Per exemple, una última resolució de l'Agència Tributària ha posat en dubte les donacions per pagaments voluntaris a col·legis concertats. Si estem al dia de qualsevol novetat, evitarem problemes futurs.

De forma general, les donacions a ONGs de fins a 150 € es poden deduir el 75% i la resta es dedueixen el 30%. Si parlem d'altres donacions com les que es poden realitzar a Creu Roja, a l'a Igelsia, a l'Estat oa les comunitats autònomes estaríem parlant d'una deducció del 25%.

La importància d'una gestió activa en les inversions

Finalment, un punt molt important està en les inversions, on hem de tenir en compte tant els beneficis com els pagaments d'impostos per aquests rendiments.

Els fons d'inversió ofereixen un avantatge, si no volem pagar impostos aquest any sobre una quantiosa plusvàlua sempre podem traspassar-lo a un altre producte sense risc en el qual consolidar el guany (per exemple, d'un fons de Borsa a un fons monetari o un de garantit) , i vendre posteriorment les participacions que desitgi. També cal analitzar molt bé les minusvalies. Per a la declaració de l'any 2019, a més de compensar les pèrdues de l'exercici amb els guanys, i les dels quatre exercicis anteriors també podràs compensar fins a un 25% de pèrdues patrimonials (accions, immobles, etc.), amb els guanys de l'estalvi (dipòsits, comptes, lletres del tresor, etc.).

Si analitzem correctament tots aquests punts ens evitarem sorpreses en la declaració de la renda del 2019 al mateix temps que podem aconseguir pagar menys a Hisenda i augmentar l'import d'una possible devolució.