La principal patronal catalana, Foment del Treball, va alertar ahir que la desacceleració econòmica pot ser «més intensa» a Catalunya que al conjunt d'Espanya. Així ho va advertir el director d'Economia de Foment, Salvador Guillermo, en una roda de premsa per presentar l'últim informe de conjuntura de Foment.

Guillermo va remarcar que mentre Catalunya va créixer en el tercer trimestre de l'any un 0,5% respecte al segon trimestre, el conjunt d'Espanya va repuntar un 0,6%, i això suposa un «senyal d'alarma» que pot portar a pensar que la desacceleració econòmica pot ser «més intensa» a Catalunya que a la resta de l'Estat.

Preguntat per si preveu que Catalunya creixi el 2019 per sota de la mitjana espanyola, Guillermo va assegurar que ho desconeix, però que si la tendència apreciada en el tercer trimestre de l'any es manté «pot ser que el diferencial (de creixement) que ara tenim amb Espanya s'escurci».

«Caldrà veure què passa en l'últim trimestre de l'any», va conclòs el representant de Foment, que va insistir que Catalunya sol estar per damunt de la mitjana espanyola en les taxes intertrimestrals.

El menor creixement de la indústria o del sector turístic són diversos dels senyals dels quals cal estar pendents, va assegurar Guillermo, mentre que el president de la Comissió d'Economia i Fiscalitat de Foment, Valentí Pich, va alertar que la generació de nous impostos a Catalunya no és una bona carta de presentació.

D'una altra banda, Guillermo va apel·lar a la necessitat de «cuidar» l'activitat turística a Catalunya, atès que Espanya és la segona potència del món en turisme i aquesta comunitat copa el 24% de la despesa turística que es fa a Espanya.

D'una altra banda, la patronal Foment conclou que no existeix actualment una bombolla en el sector immobiliari i que tampoc hi va res que faci preveure un fenomen d'aquest tipus els últims anys.

Guillermo va argumentar que en l'època del 'boom immobiliari' l'habitatge suposava fins a 9 vegades de la renda familiar anual d'una família, i que ara aquesta ràtio se situa en set vegades i el recorregut a l'alça previst és «relativament petit», va apuntar.