L'any 2019 arriba amb la congelació de preus en la part regulada de les factures de llum i de gas, però també amb augments en sectors com els peatges, o els serveis de telefonia mòbil. Girona mantindrà congelats la majoria dels preus públics i privats el 2019. A més, el Govern espanyol mantindrà la part regulada de la tarifa del gas i l'electricitat. D'altra banda, més de 1.200 medicaments de les farmàcies -com l'ibuprofè- baixaran de preu. Però l'import dels peatges a les autopistes de l'Estat augmentaran un 1,67% de mitjana

Sobre l'energia, l'executiu de Pedro Sánchez ha aprovat la congelació de la part regulada de la tarifa del gas i l'electricitat per aquest 2018. De fet, la tarifa d'últim recurs de gas natural baixarà un 4,6% de mitjana, segons el BOE. Això no impedirà, però, que les companyies elèctriques puguin pujar les tarifes dels seus serveis, que alguns experts apunten que podrien pujar un 4%.

Telefonia mòbil

Així mateix, l'ONG FACUA-Consumidors en Acció ha advertit que, per exemple, Movistar tornarà a pujar les seves tarifes a partir de mitjans de gener, amb un 33,3% més que l'any passant en l'establiment de trucada del paquet Fusió 0 -passant de 30 a 40 cèntims. Així mateix, Movistar ADSL -que no inclou telefonia mòbil- puja 3 euros al mes.

El preu dels peatges a les autopistes de l'Estat augmentarà un 1,67% de mitjana a partir de demà. Es tracta del segon any consecutiu d'increments després que l'any passat el Ministeri de Foment pugés un 1,91% els peatges. Els preus de les autopistes rescatades, com les radials de Madrid, estaran congelats.

Els peatges a les autopistes de la Generalitat pujaran entre un 1,5% i un 2,9%, segons les dades difoses per la conselleria de Territori. En concret, el preu del túnel del Cadí i el túnel de Vallvidrera pujaran un 2,12%, mentre que els túnels del Garraf, a la C-32, seran un 2,21% més cars. La C-33 entre Barcelona i Montmeló, a la barrera de Mollet, pujarà un 1,5%, mentre que els accessos a Premià i Alella de la C-32 seran els trams amb els augments més importants, d'un 2,94% i un 2,7%, respectivament. A la C-16, el peatge pujarà un 2,32% entre Sant Cugat i Manresa, a la barrera troncal Sant Vicenç, i un 2,13% entre Sant Cugat i Terrassa, a la barrera de les Fonts.

A mitjans de desembre, el Consell d'Administració de l'Autoritat Territorial de Mobilitat de l'àrea de Girona (ATMG) va acordar mantenir les tarifes que han de regir el sistema tarifari integrat l'any 2019 per a cadascun dels títols de transport públic d'aquest àmbit. Es mantenen els preus dels abonaments gràcies a què la Generalitat i les administracions consorciades mantenen les seves aportacions al sistema tarifari integrat.El bitllet senzill, no integrat d'1 zona, augmentarà en 5 cèntims, passant d' 1,70 a 1,75 euros.

Medicaments

Finalment, més de 1.200 medicaments que es poden obtenir en farmàcies baixaren de preu gràcies a l'entrada en vigor de l'Ordre de preus de referència de 2018, el 27 de novembre. La factura pública de medicaments es reduirà en gairebé 90 milions d'euros. Medicaments antiinflamatoris, per a l'artrosi, el glaucoma o per la hipertensió arterial s'inclouen entre els que veuran reduït el seu preu a partir de la setmana que ve.