Les protestes convocades pel sector del taxi a Barcelona en contra del decret del Govern sobre els vehicles de lloguer amb conductor, els anomenats VTC, es van saldar ahir a la nit amb set persones detingudes.

Fonts dels Mossos d'Esquadra han assegurat que fins a les 23 hores d'ahir el balanç de detinguts era de set persones per desordres i danys en les concentracions de protesta, dues d'elles practicades per la Guàrdia Urbana.

La Guàrdia Urbana té constància de tres agressions a vehicles VTC, i el cas més greu es va donar a la confluència de la Via Laietana amb el carrer Jonqueres, on un grup de persones va envoltar un vehicle VTC, li va rebentar alguns vidres i el va abonyegar, i el conductor va haver de ser atès pel Servei d'Emergències Mèdiques de Catalunya per una crisi d'ansietat.

El taxi de Barcelona va començar ahir una vaga indefinida que continua avui en protesta per la decisió del Govern de limitar a un mínim de 15 minuts el temps que ha de passar entre que es contracta un vehicle VTC i aquest pot prestar el servei, un interval de temps que els taxistes troben insuficient.

El portaveu d'Élite Taxi, Alberto Álvarez, va assegurar que aquest decret és una mesura «insuficient» que no evitarà la competència deslleial que, segons el seu parer, practiquen les empreses VTC quan encadenen serveis.

«Ens conformàvem amb sis hores de precontractació», va afegir Álvarez, que va confiar que la Generalitat «faci un pas enrere» i accedeixi a ampliar aquest termini.

«Ens ho estan traient tot, ens estan humiliant, estan aixafant el futur de les nostres famílies i fills. La classe treballadora mai pot rendir-se, enfonsar-se i cedir-ho tot a les poderoses màfies capitalistes», va subratllar.

El text de la Generalitat també va disgustar les empreses VTC, que a través de la patronal Unauto van amenaçar de recórrer la normativa davant els tribunals. L'associació, que representa el 90% del sector a Espanya, considera que aquesta regulació «no seria justa, ja que significaria la fi del sector», que només a Catalunya dona ocupació a més de 3.000 persones.

Els comerciants, per la seva banda, han mostrat la seva preocupació per l'ocupació de la Gran Via per part dels taxistes i han demanat a Generalitat i Ajuntament de Barcelona «determinació» per «garantir l'ordre públic» i perquè els conflictes no col·lapsin l'activitat de la ciutat.

El conseller Damià Calvet va deixar clar que deixarà en mans dels ens locals i supramunicipals, com l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la possibilitat d'ampliar el temps mínim de precontractació dels VTC, més enllà dels 15 minuts.