L'economia mundial creixerà menys del previst el 2019 i 2020, segons el Fons Monetari Internacional (FMI), que anticipa una expansió global del 3,5% aquest any i del 3,6% el següent, el que representa una rebaixa de dos i una dècima, respectivament, en comparació amb els pronòstics de la institució del passat mes d'octubre com a reflex del pitjor acompliment durant el tram final de 2018, així com del deteriorament de la confiança i les seves implicacions per al creixement davant els elevats nivells de deute pública i privada. «Els riscos per a l'economia global s'inclinen a la baixa», assenyala l'FMI en la seva actualització de l'informe «Perspectives Econòmiques Mundials», on adverteix que una escalada de les tensions comercials segueix sent una font clau de risc per a les perspectives i constata un enduriment de les condicions financeres des de la tardor.

Brexit i desacceleració xinesa

Entre els factors al marge de les tensions comercials que poden desencadenar un deteriorament més gran del previst del creixement, l'FMI assenyala una potencial sortida sense acord del Regne Unit de la UE, així com una desacceleració més pronunciada del previst de l'economia xinesa.

«Van a ser necessaris més esforços per part dels governs», va especificar la directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, en roda de premsa a Davos (Suïssa). «L'economia global està creixent més lent del que s'esperava i els riscos estan creixent», va afegir.

En aquest sentit, Lagarde va alertar que la incertesa, les preocupacions geopolítiques i el creixement «decebedor» són un «missatge» per als legisladors. «Solucioneu les vulnerabilitats i estigueu preparats si es materialitza una caiguda del creixement», va instar la directora gerent, afegint que el creixement ha de ser «resilient, inclusiu i col·laboratiu».

L'organització amb seu a Washington projecta una expansió de les economies desenvolupades del 2% el 2019, una dècima menys que en ocubre, i manté la seva previsió del 1,7% per al 2020.

L'economista en cap de l'FMI, Gita Gopinath, va explicar que el principal factor de llast per a les economies desenvolupades ha estat la zona euro a causa de la revisió a la baixa de les economies alemanya i italiana.