24 de gener de 2019
24.01.2019
Diari de Girona

Competència impugnarà el decret dels VTC i exigeix una sola llei per tot el sector

El president de l'Autoritat Catalana considera que cal avançar «cap al camí de més competència en el sector» Lamenta les limitacions en el temps mínim per reservar un VTC i la prohibició de geolocalitzar els cotxes abans de contractar-los Els taxistes votaven anit la continuïtat de la vaga

24.01.2019 | 00:30
Competència impugnarà el decret dels VTC i exigeix una sola llei per tot el sector

El president de l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), Marcel Coderch, va anunciar ahir que impugnarà el decret de les VTC si restringeix la competència, i va considerar que si taxis i VTC presten el mateix servei haurien de regular-se en una sola llei.

En una entrevista, Coderch va assegurar que el reglament «acabarà als tribunals sense cap mena de dubte» i va donar per fet també que les empreses VTC recorreran el decret si finalment s'aprova com dimarts ho va plantejar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

La Conselleria de Territori ja havia anunciat que la setmana vinent aprovarà un decret llei que limita la contractació dels serveis d'un VTC si es fa amb una antelació mínima de 15 minuts, període que els municipis podran ampliar a una hora, prohibeix que els cotxes estiguin geolocalitzats abans de ser contractats i els obliga a tornar a la seva base després de cada servei, sense poder estacionar a la via pública esperant clients.

El director d'ACCO, un organisme autònom de la Generalitat, va apostar per «a mitjà i llarg termini» elaborar una llei que reguli el transport de viatgers, sigui en taxi sigui en vehicle VTC, amb «una regulació unificada».

Coderch argumenta que si els taxis i els VTC «presten un servei idèntic, recollir un passatger en un lloc i deixar-lo en un altre, no poden estar subjectes a dues regulacions diferents».

El responsable de l'ACCO considera que cal avançar «cap al camí de més competència en el sector» i lamenta les limitacions en el temps mínim per reservar un VTC i la prohibició de geolocalitzar els cotxes abans de contractar-los perquè aquestes mesures «comportaran la creació d'ineficiències artificials i injustificades que en última instància perjudiquen l'usuari».


El Síndic també carrega

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, considera «inadmissible» la poca «celeritat, cautela i esforç» de què ha fet gala el Govern català per gestionar el conflicte del taxi i els VTC i qualifica de «mala administració» que no hagi evitat una vaga en una problemàtica que «no és nova».

El defensor dels catalans va informar ahir que ha obert una actuació d'ofici per demanar a les administracions implicades que l'informin sobre les mesures adoptades i va criticar que la situació està afectant «de manera més greu els usuaris vulnerables del servei de taxi».

Davant la proposta de limitar serveis VTC als quals es contractin amb una hora d'antelació, Ribó recorda que l'Autoritat Catalana de la Competència «ha alertat que els usuaris es veuran greument perjudicats si es limita la competència entre taxis i VTC».

Els taxistes van començar a votar en urnes passades les sis de la tarda -amb més de dues hores de retard- si desconvocaven la vaga indefinida iniciada el divendres, segons van decidir en l'assemblea celebrada al matí. La pregunta que incloïa la papereta del vot és «S'aixeca l'aturada?» i la resposta pot ser afirmativa o negativa i l'ahora de tancar l'edició no es coneixia encara el resultat.

Durant l'assemblea del matí ja s'havia rebutjat incloure una tercera opció de vot, que contemplava una treva de l'aturada dels taxistes fins al Mobile World Congress, que se celebrarà del 25 al 28 de febrer, si el Govern no compleix el que va prometre en la reunió del dimarts.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook