Nestlé ha xifrat en un 70% el seguiment de la vaga de 24 hores a la fàbrica de Girona, que produeix cafè soluble i en càpsules. Segons ha informat la multinacional, dels 550 treballadors repartits en els diferents torns, n'hi ha hagut 389 que han optat per secundar l'aturada convocada pels sindicats. La xifra de seguiment oferta per la multinacional ue difereix, i bastant, del què aquest matí han donat els sindicats, que l'han xifrat en el 97%.

La vaga s'ha fet en protesta pel bloqueig en la negociació del conveni col·lectiu, amb l'objectiu d'exigir un augment salarial del 3%. Nestlé assegura que les converses pel nou conveni, que es van iniciar fa nou mesos, no s'han acabat i que la multinacional continua oberta al diàleg. La vaga, que ja va començar al torn de nit d'aquest dimecres, és la primera que viu la fàbrica en divuit anys.

L'empresa ha volgut recordar que el procés de negociació continua i que en cap moment "s'ha aixecat de la taula". Nestlé també assegura que, per part de la multinacional, s'està "oberta al diàleg" amb els sindicats. A la fàbrica, n'hi ha cinc que formen part del comitè d'empresa (CCOO, UGT, CSIF, CGT i TU).

La producció, aturada

La vaga de 24 hores ha estat la primera que ha viscut l'empresa en els darrers divuit anys. Els sindicats han subratllat que s'ha aconseguit aturar el 100% de la producció (tant de cafè soluble com de càpsules Dolce Gusto) i que, de fet, algunes línies encara trigaran alguns dies a tornar a la normalitat.

La vaga va començar aquest dimecres amb el torn de nit, que entrava a les deu del vespre, i s'ha allargat fins al d'aquesta tarda, que s'havia d'incorporar a la feina fins a les dues. D'ençà que va començar l'aturada, diversos piquets s'han concentrat a les portes de la factoria -en alguns moments, han estat 200 persones- i també s'han manifestat fins a la rotonda que dona accés a l'AP-7 des del polígon de Domeny, on es troba el complex de Nestlé.

Seguiment massiu de la vaga de 24 hores a la fàbrica Nestlé de Girona, segons els sindicats. La UGT i la CGT asseguren que fins a un 97% dels treballadors s'han sumat a l'aturada, per denunciar el punt mort en què, des de fa mesos, es troba la negociació del conveni col·lectiu.

La vaga afecta més de 750 treballadors, que treballen tant en les línies de producció de cafè soluble com a la planta de Dolce Gusto (on es produeixen càpsules). Fins ara, l'aturada ja s'ha estès a tres dels quatre torns de treball (el de nit, que va començar ahir a les deu, i els de mati i el torn partit, que s'havien d'incorporar a la feina entre les sis i quarts de nou).

Segons concreten la UGT i la CGT, dos dels cinc sindicats amb presència al comitè, només s'han incorporat a la feina els serveis mínims (cinc treballadors per torn), el personal eventual i treballadors d'oficines. Precisament, aquest matí, els piquets que hi ha concentrats a les portes de la factoria han fet un "passadís de la vergonya" per deixar entrar aquests últims i els han titllat "d'esquirols".

Els sindicats asseguren que la producció a la factoria "està aturada al 100%" i ja anuncien que, si la direcció no mou fitxa, hi haurà més mobilitzacions. "Anirem fins allà on calgui, fins i tot davant la seu d'Esplugues", ha assegurat el portaveu de la UGT, Lluís Parra.

L'aturada s'ha convocat amb l'objectiu de pressionar la multinacional perquè, dins el nou conveni, incorpori una millora salarial del 3%. "Portem anys d'empobriment dels treballadors per pèrdua de poder adquisitiu; hem aconseguit vincular l'IPC al nou conveni, però no n'hi ha prou per recuperar el mínim perdut", diu Parra. Els sindicats critiquen que Nestlé només ofereixi un increment de l'1,5% fix.

Per la seva banda, el portaveu sindical de la CGT, David Gumà, ha celebrat el seguiment "massiu" de la vaga. "Hem aconseguit allò que volíem, que és visibilitzar el malestar de la plantilla", hi ha afegit.

Hores a la porta de la factoria

Els piquets porten hores concentrats a les portes de la factoria, on es van aplegar ja ahir a les vuit del vespre. A primera hora del mati, la protesta aplegava un centenar de persones. Els sindicats han desplegat pancartes, entre les quals hi havia lemes com "Per un conveni digne, vaga!!" i han corejat consignes com "Volem el 3%!" i "No estem a gust amb la vida" (en referència a l'eslògan dels anuncis que fa la multinacional).

Cap a les nou del mati, els concentrats s'han desplaçat fins a la rotonda que dona accés a l'autopista AP-7. Allà, han tornat a cridar consignes a favor de la vaga i també han aturat una estona el trànsit.

Ara, els piquets s'han tornat a replegar davant la porta de la fàbrica. Diuen que mantindran la protesta fins a quarts de tres de la tarda, quan s'ha d'incorporar el darrer dels torns afectats per la vaga de 24 hores.