L'evolució de la situació econòmica dels espanyols durant l'any passat va ser, en general, semblant a la de l'any precedent, tot i que amb grans diferències depenent de a qui se li pregunti, sent les dones, els pensionistes i els ciutadans sense estudis superiors els que pitjor van percebre la seva situació personal econòmica, davant d'homes, persones de menor edat i ciutadans amb estudis universitaris finalitzats.

Així ho conclou l'Índex d'Opinió Pública de Simple Lògica, realitzat el passat mes de desembre i cofinançat per la Comissió Europea, en el qual, després d'haver estudiat 2.032 casos espanyols, s'assenyala que un 23,7% dels enquestats considera que la seva situació econòmica va empitjorar el 2018, davant d'un 11,5% que creu que va millorar i un 63,6% que pensa que va romandre igual, unes dades similars a les registrades un any enrere.

Per sexes, mentre que un 21% dels homes opina que la seva situació personal va empitjorar, fins a un 26% de dones considera que la seva economia va anar a pitjor. El percentatge de dones que van mantenir estable la seva situació va ser del 61%, davant el 66% d'homes, i la van millorar un 12%, davant de l'11% d'homes.

Tenint en compte l'edat, l'estudi reflecteix que les persones d'entre 25 i 34 anys van veure millorar la seva situació -un 23% d'ells-, en detriment de les persones amb una edat superior -només un 2,9% de els majors de 65 anys ho creuen-. Per contra, fins a un 29% dels pensionistes van veure empitjorar la seva situació, davant del 14,2% d'aquells entre 25 i 34 anys.

Pel que fa al nivell d'estudis assolit, passa una cosa semblant. Mentre que els ciutadans amb estudis universitaris finalitzats són els que més creuen que la seva situació va millorar i els que menys creuen que empitjorar -15% en els dos casos-, només un 7% de les persones que es van quedar en els estudis primaris o obligatoris creu que va millorar, davant d'un 30% que pensa que va empitjorar.

Si es té en compte la situació geogràfica dels enquestats, els ciutadans ubicats a Catalunya van ser els més pessimistes de tots, ja que fins a un 27% d'ells considera que la seva situació econòmica personal va empitjorar, mentre que només un 6% opina que va millorar.

Aquestes dades contrasten amb les registrades, per exemple, a la Comunitat de Madrid, on un 22% creu que va empitjorar i un 9% creu que va millorar i, sobretot, amb els de la Comunitat Valenciana, on fins a un 28% dels enquestats creu que la seva situació va millorar, davant d'un 18% que pensa que va empitjorar.

De cara al proper any, els habitants de la Comunitat Valenciana també són els més optimistes, ja que més d'un 28% d'ells creu que la situació seguirà millorant, en contrast amb només el 15% que considera que empitjorarà. També crida l'atenció la dada a Andalusia, on, tot i la incertesa política viscuda al desembre, moment en què es va realitzar l'enquesta, només un 13% dels enquestats afirma que la seva situació empitjorarà, la dada més baixa de tot Espanya, davant del 27% que creu que millorarà.

L'estudi també incideix en la situació econòmica general del país, i no només la personal, amb un 43% dels enquestats afirmant que el país va anar a pitjor el 2018, davant d'un 35% que pensava això mateix un any abans. A més, només un 21% d'ells creu que el país va anar a millor, enfront del 33% de l'any anterior.

Sobre les perspectives a futur, si el 2017 fins al 37% dels enquestats creia que la situació general de l'economia milloraria i només el 23% d'ells pensava que aniria a pitjor, aquest cop només el 24% creu que anirà a millor i fins a un 35% considera que anirà a pitjor. Un cop més, són els ciutadans catalans els més pessimistes, pel fet que fins a un 41% d'ells pensa que l'economia de l'estat anirà a pitjor, la dada més alta d'Espanya, mentre que només un 19% creu que anirà a millor, la xifra més baixa registrada a l'Estat.