BBVA Research preveu que la inversió en habitatge creixi un 5,5% aquest any i un 5,6% el 2020, després de tancar l'any passat amb un creixement del 6,2%, alhora que en la construcció s'estima un avanç del 4,9 % i del 4,7%, respectivament. Així ho estableix l'informe «Situació Espanya» elaborat pel servei d'estudis de l'entitat, que assenyala que la inversió en habitatge tornarà a ser una de les partides més dinàmiques de la demanda durant el bienni actual.

L'informe assenyala que s'espera que la capacitat de l'economia de seguir creant ocupació i la persistència d'un escenari de tipus d'interès baixos segueixin afavorint el creixement de la demanda residencial, si bé a taxes una mica més moderades que les observades entre 2014 i 2017 , quan la venda d'habitatges va créixer a una mitjana anual entorn del 15%.

En qualsevol cas, apunta que després de diversos anys d'escassa iniciació d'habitatges, l'excés d'inventari s'ha reduït significativament, fet que suposa un incentiu a la construcció de nous habitatges adaptats a les necessitats i requeriments actuals.

Evolució «favorable»

En aquest sentit, s'espera que l'activitat constructora prossegueixi la seva evolució «favorable», tot i que matisa que la incertesa respecte la política econòmica en general i al voltant de la política d'habitatge en particular, podrien condicionar la posada en marxa de nous projectes.

Pel que fa a la demanda pública, augura que tornarà a contribuir positivament al creixement de l'activitat, reforçada en part per les mesures expansives aprovades recentment pel Govern i pel cicle electoral. En tot cas, la incertesa política i les dificultats per tirar endavant els pressupostos «condicionaran l'evolució de la despesa», matisa l'estudi. Tot i això, s'espera una acceleració del consum final de les administracions públiques fins al 2,4% el 2019, mentre que, en un escenari sense canvis en la política fiscal, es moderaria fins a l'1,7%.