La patronal de la mitjana i petita empresa catalana (Pimec) assenyala que la majoria de les pimes catalanes podrien estalviar-se milers d'euros en l'impost sobre societats. L'entitat alerta que un 90% de les empreses desconeixen les deduccions fiscals que existeixen en les activitats de recerca, desenvolupament i innovació, uns ajuts que va introduir el Govern per millorar la competitivitat empresarial.

Segons els seus càlculs, unes 950 empreses de les comarques gironines paguen en excès per aquest impost per no conèixer les deduccions que podrien aplicar. Aquests ajuts, però, no només tenen a veure amb la innovació tecnològica; també fan referència a la innovació de productes i processos i, fins i tot, permeten deduir hores de personal, subcontractacions i col·laboracions externes, i patents i prototips, entre d'altres.

La patronal de les pimes assenyala que aquests incentius fiscals poden arribar a suposar fins a un 59% d'estalvi en l'impost sobre societats i apunta que moltes de les pimes catalanes o bé no estan aplicant les deduccions o bé no ho estan fent correctament.

Pimec acompanyarà totes aquelles petites i mitjanes empreses que generin nous productes o que introdueixin millores en alguna part dels seus processos productius, identificant totes aquelles activitats susceptibles de deducció i generant tota la documentació necessària per garantir la seguretat davant l'administració pública.

Pimec ja fa temps que denuncia que el sistema tributari és injust, ja que està bàsicament pensat per a grans empreses i grups empresarials i, per això, reclama la necessitat de dissenyar un règim fiscal amb càrregues formals proporcionals a la dimensió.

Una de les demandes històriques de Pimec ha estat la necessitat d'establir un impost de societats que permeti equiparar el tipus efectiu de pimes i grans empreses, i que tingui en compte la realitat de les pimes, empreses que normalment tenen més dificultats de capitalització, creixement i finançament.

En aquest sentit, la patronal creu que la introducció d'una imposició mínima del 15% per a les grans empreses, tal com ha anunciat la ministra d'Hisenda, hauria d'anar acompanyada de l'establiment d'un tipus impositiu del 15% per a les empreses de reduïda dimensió.

Aquesta seria una bona mesura tenint en compte que les pimes organitzades com a societats paguen entre un 20% i un 25%. Aquesta mesura permetrà l'equiparació del tipus efectiu de l'Impost sobre Societats entre grans empreses i pimes.