El comerç tradicional ha seguit baixant en la venda de productes frescos, però en menor mesura del que era previsible, ja que es manté com l'opció preferida de les famílies espanyoles per proveir-se precisament de pa, carn, peix, fruites i verdures. Així ho estableix l'última enquesta de satisfacció de supermercats de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), feta entre més de 5.882 usuaris i que s'elabora cada quatre anys.

Es pot parlar d'un «ensorrament» en el percentatge de llars que afirmen que van al comerç tradicional o als mercats per fer les seves compres d'alimentació envasada, després de passar d'un 8,2% a un 3,6% entre 2014 i 2018.

Per la seva banda, la tendència descendent dels hipermercats s'aguditza i comença a entrar en crisi en benefici dels supermercats. La situació és «alarmant» als hipermercats en xarcuteria i formatges (baixen cinc punts respecte el 2004), productes congelats, drogueria i higiene (baixen deu punts). El que no es compra al mercat tradicional majoritàriament es fa als supermercats, preferentment alimentació envasada, neteja i higiene, productes congelats, xarcuteria i formatges.

A l'anterior enquesta de 2014, el preu i l'estalvi van ser els factors principals que convertien un establiment en favorit d'una família. Ara els consumidors valoren la disponibilitat d'un bon assortiment de productes i la seva qualitat.

Els establiments que inspiren una major satisfacció entre els consumidors, segons les categories estudiades per l'OCU, són Bonpreu a supermercats, Hipercor a hipermercats i Aldi a botigues descompte. Per contra, Carrefour Market, La plaza de Día, Simply (el Supermercat d'Alcampo) i Supersol són els pitjor valorats.

Els criteris que els usuaris tenen més en compte i els establiments que més destaquen en cada cas, segons l'OCU són: Pel que fa a l'assortiment i la qualitat, el Supermercat El Corte Inglés i Hipercor van ser els que millor puntuació van rebre, seguits per Carrefour i Alcampo. En comoditat i amplitud, destaca E. Leclerc, encara que també estan ben valorats Supercor i Bonpreu.

Pel que fa a preu i ofertes, les cadenes més ben valorades són Lidl i Día, i també E. Leclerc i Más i Más. En relació a l'atenció i caixa, els enquestats van valorar Condis, Aldi i Mercadona com els que millor atenen el públic. Finalment, en nous serveis, Alimerka, Froiz i Gadis van ser les millor valorades pels consumidors.