El dia 14 de febrer va tenir lloc a l'escola Bell-lloc la XX Jornada de les Empreses Agràries a les Comarques de Girona, amb el tema «Per una alimentació S4Q». A la Jornada, en la qual vaig participar en l'organització, es va mostrar amb total claredat la preocupació perquè els aliments que s'ofereixen al mercat acompleixin les 4 esses i la «Q». En altre ordre, tot i que considero que estan en la mateixa línia, el passat dia 31 de gener vaig assistir a l'entrega dels Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) i els premis RuralApps. Aquests premis volen distingir les empreses agràries i les agroindústries que hagin incorporat innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a l'empresa, orientades a millorar la competitivitat i la sostenibilitat de les empreses mitjançant la innovació en tres modalitats. En primer lloc, el Premi a l'empresa agrària: per la implementació d'innovacions dins del procés productiu o de gestió que siguin referents per a altres empreses del sector. Premi a l'agroindústria: per innovacions en els processos, la gestió o en els productes i les estratègies comercials de les agroindústries de primera transformació i/o conservació, així com de subministrament de factors de producció o serveis que intervinguin en la producció i/o transformació agroalimentària. Premi al/la jove emprenedor/a innovador/a per la implementació d'innovacions en l'empresa agrària o en l'agroindústria i per les característiques pròpies d'un/a emprenedor/a innovador/a. El Premi per a les modalitats a l'empresa agrària i a l'agroindústria, destinat a les persones físiques i jurídiques del sector agroalimentari, l'agroindústria i les seves entitats associatives que hagin introduït en el seu procés productiu elements tecnològics o de gestió innovadors, i que, com a conseqüència d'aquesta introducció, hagin obtingut un nou producte o bé resultats beneficiosos pel que fa a l'economia, la seguretat de les persones, la qualitat, la seguretat alimentària, la preservació ambiental i les bones pràctiques. Per últim, el Premi en la modalitat de jove emprenedor/a innovador/a destinat als/les joves empresaris/es agraris/es o agroalimentaris/es de Catalunya que, en el moment de presentar la sol·licitud, no tinguin més de 40 anys d'edat, que hagin posat de manifest el seu esperit emprenedor i innovador en la seva trajectòria professional i que l'activitat que motiva la presentació de la seva sol·licitud tingui una antiguitat de cinc anys, com a màxim.

Segons les informacions oficials, els premis PITA van néixer l'any 2001 amb l'objectiu d'incentivar la innovació tecnològica del sector agroalimentari que ha de ser capaç de donar resposta a les demandes de la nostra societat que vol productes de qualitat, segurs i produïts d'una manera respectuosa amb el medi ambient i el benestar animal. Es pot trobar més informació a l'Oficina Virtual de Tràmits (OVT), on es pot trobar tota la informació per poder optar al premi (documentació a presentar, requisits o formulari de sol·licitud). Amb el premi RuralApps es vol impulsar el desenvolupament d'aplicacions mòbils en el marc del sector agrari, alimentari o rural, distingir les empreses que hagin desenvolupat les dues millors aplicacions mòbils funcionals que contribueixin a la millora del sector agrari, alimentari o rural, i reconèixer els/les innovadors/es que hagin desenvolupat aplicacions mòbils orientades o que aportin solucions tecnològiques a la ciutadania o als professionals dels sectors agrari, alimentari i rural. S'estableixen dos tipus de premis: el RuralApps-ciutadania, per a l'app destinada a aportar solucions tecnològiques innovadores a la ciutadania, i el RuralApps-professional del sector per a l'app destinada a aportar solucions tecnològiques innovadores als/les professionals dels sectors agrari, alimentari i rural, dotats amb 3.000 euros cadascun. La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, acompanyada pel cuiner, Josep Roca, del Celler d'en Roca, va lliurar, en el marc del Dia de la Innovació Alimentària, els premis PITA del 2017 i 2018 i els Premis RuralApps 2018, en un acte celebrat a Girona. Amb els premis PITA, el Departament d'Agricultura pretén aconseguir referents per al sector agrari pel que fa al procés d'innovació tecnològica i, alhora, incentivar aquestes actuacions entre les empreses agroalimentàries, a fi que Catalunya disposi d'un sector agroalimentari cada vegada més enfortit, capaç de competir en els mercats i de contribuir a la generació d'ocupació, benestar i equilibri territorial. La Jornada de Bell-lloc va mostrar que això és ja una realitat. La consellera Jordà va explicar que amb aquests reconeixements «volem fer valdre aquest sector. Per aconseguir-ho, és imprescindible articular una coordinació de la transferència del coneixement, de la recerca i de la innovació del sector perquè pugui ser encara més competitiu i sostenible. Si millorem la incorporació dels resultats de la recerca i la innovació en l'activitat de les empreses agroalimentàries, forestals i pesqueres, millorem la competitivitat del sector». Vull felicitar tots els que han presentat els seus projectes i especialment els guanyadors, entre els quals hi ha uns quants amb els quals vaig tenir la sort de col·laborar directament en la seva formació. Destacant els de la modalitat a l'empresa agrària que ha tingut com a guanyador en Pau Frigola Coll, d'Agroalimentària Mas Saulot, SL (MOOMA), i com a finalista a l' Albert Puigdemont de Mas la Coromina 2010 SL - La Vall d'en Bas (Garrotxa), per la implementació en l'explotació lletera d'un projecte de diversificació que permet visitar la granja, convertida en un espai pedagògic orientat a col·legis i famílies i on es divulguen i mostren les bones pràctiques ramaderes, i es valora els productes i la feina a pagès.