El director general de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat, Oriol Anson, va presidir aquest dimecres a la seu del Departament a Barcelona la tercera reunió del Grup de Treball de Joves que s'emmarca dins del Comitè de Seguiment del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, amb l'objectiu d'examinar i debatre en profunditat determinats aspectes de l'estratègia i execució del PDR en aquesta matèria. En la trobada, es van posar sobre la taula tres iniciatives per reforçar la incorporació de joves agricultors: la creació de la figura del dinamitzador de joves, que consisteix en un pla pilot que es posarà en marxa aquest 2019 a les comarques de Girona i del Camp de Tarragona; la instauració de l'oficina jove al portal Ruralcat, amb tota la informació que necessitin els joves que es volen introduir en l'àmbit agrari; i la creació d'un observatori de dades de joves, que consistiria en un document de consulta accessible des de Ruralcat en el qual aparegui de forma detallada per comarques tots els joves de cada convocatòria de la Declaració Única Agrària (DUN).

El PDR.cat2020 té com a primer repte estratègic establir polítiques específiques per als joves del món rural que fomentin el seu arrelament i desenvolupament econòmic i social. L'objectiu del Grup de Treball és reforçar les polítiques que s'hi impulsen en matèria de joves i optimitzar les actuacions i respostes als reptes presents i futurs. En la tercera reunió del Grup de Treball que es va celebrar aquest dimecres, es van explicar les respostes dels membres del grup a un qüestionari sobre com reforçar l'ajut a la primera instal·lació de joves agricultors, i es van exposar les tres actuacions que el DARP realitzarà enguany per reforçar la instal·lació de joves en el sector agrari. En la trobada també es va posar el focus en l'interès del Departament per començar a analitzar les necessitats relacionades amb la incorporació de joves agricultors i la posada en marxa de noves empreses rurals amb la mirada posada en el Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PAC) per al proper període 2021 2027.

La figura del dinamitzador

Una de les iniciatives que el DARP té presents per aquest 2019 és un ajut econòmic i professional per a la incorporació dels joves en el sector agrari, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural dins la Política Agrària Comuna europea. El director general de Desenvolupament Rural d'Agricultura, Oriol Anson, explica que aquestes ajudes són gestionades pel Departament i cofinançades amb fons de la institució, de la Unió Europea, i una petita porció per part del Ministeri. Anson apunta que «aquests ajuts estan destinats a donar suport als joves per crear una empresa agrària o bé incorporar-se en una que ja existeix. La iniciativa comporta una entrega econòmica en dues fases, una formació i un seguiment durant 5 anys per part d'un tutor». En aquest projecte d'incorporació de joves en l'activitat agrària, Anson apunta que «sorgeix la necessitat de disposar d'un professional que, a banda del tutor, acompanyi el jove en tots els processos i li solucioni dubtes. D'aquí surt la proposta del dinamitzador». La instauració del dinamitzador correspon a un pla pilot que es desenvoluparà a les comarques de Girona i Tarragona enguany amb l'objectiu que cada jove que gaudeixi dels ajuts d'aquests programa per incorporar-se al camp, tingui al costat la figura d'un dinamitzador que sigui una referència i que el guiï, per exemple, pel que fa a l'àmplia normativa que s'ha de complir o als passos que s'han de seguir per fer-se càrrec d'una explotació, entre altres.

Anson exposa el calendari previst per a aquesta iniciativa. El primer pas és que els joves facin la sol·licitud per rebre les ajudes en el termini de la DUN, entre l'1 de febrer i el 15 d'abril. Entre juny i juliol es farà una reunió destinada als joves que han demanat la petició per explicar-los els requisits necessaris i en què consisteix la figura del dinamitzador. La resolució de la sol·licitud es publicarà després de l'estiu, període en què s'iniciaran les trobades amb el dinamitzador.