Felip VI va assegurar davant el president de la Generalitat, Quim Torra, que Espanya és un dels vint països reconeguts internacionalment com a «democràcia plena» i compta amb «institucions sòlides» i amb una Constitució que ha representat un «èxit polític sense precedents».

El Monarca va destacar la democràcia espanyola en el discurs pronunciat al sopar d'inauguració del Mobile World Congress (MWC) a Barcelona davant Torra i l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau. Ni Torra, ni Colau van participar en la salutació protocol·lària al cap de l'Estat en arribar al Museu Nacional d'Art de Catalunya, encara que sí que li van encaixar la mà posteriorment en el còctel.

El Rei va recordar davant els 200 convidats que la Carta Magna, de la qual es va complir el seu 40è aniversari l'any passat, va sorgir d'un «ampli consens» a la Transició i va ser aprovada per «la gran majoria d'espanyols», el que va representar «un èxit polític sense precedents a la història del país».

Al llarg d'aquests anys, va afirmar el cap de l'Estat, Espanya «s'ha convertit, per dret propi, en una de les 20 democràcies plenes del món reconegudes internacionalment» i va reivindicar el que s'ha aconseguit gràcies a això. «La nostra democràcia ha aconseguit, en termes reals, el major nivell de prosperitat i benestar per al país a tota la seva història. Avui, Espanya, gaudeix de sòlides institucions i de fortalesa política i econòmica», va destacar el Monarca sense fer cap menció al desafiament independentista.

També va destacar que més de 80 milions de turistes han visitat Espanya durant el 2018 i un ampli nombre d'inversors «veuen bones oportunitats a la majoria dels sectors de l'economia».

En un discurs pronunciat gairebé íntegrament en anglès, amb alguns extractes en castellà i en català, el rei Felip va donar la benvinguda «a Barcelona, a Catalunya i a Espanya» als participants al més gran congrés mundial de telefonia mòbil.

La fira tecnològica coincideix aquest any amb el judici que es desenvolupa al Tribunal Suprem contra els principals dirigents catalans acusats d'organitzar el referèndum, al qual Torra ha titllat de «farsa».

El cap de l'Estat va recordar que el MWC, que des de 2006 se celebra a Barcelona, és un esdeveniment «lligat» a la capital catalana, de la que va exalçar «les meravelles que ofereix com a ciutat» i a la que va considerar com «la seva segona casa».

Abans del Rei, va intervenir la ministra d'Economia, Nadia Calviño, qui va assegurar que Espanya s'ha consolidat els últims anys com «una de les democràcies més avançades», amb «fortes institucions i separació de poders i on l'Estat de Dret està protegit».

Per part seva, Torra va recordar que l'expresident Carles Puigdemont va ocupar el seu lloc al sopar inaugural del Mobile World Congress el 2017 i que ni ell ni els membres del seu govern «poden estar» en aquesta edició per trobar-se uns a l'estranger i altres empresonats per impulsar la consulta de l'1-O. «Tot i els mesos de turbulències, la societat, els negocis i les institucions catalanes han continuat avançant. No han parat de treballar ni de créixer», va reivindicar Torra.

Centenars d'independentistes es van intentar apropar al Museu Nacional d'Art de Catalunya per protestar per la presència de Felip VI, quelcom que va provocar moments de tensió amb els antiavalots dels Mossos d'Esquadra, que van muntar un cordó de seguretat amb tanques i furgonetes just abans de l'últim tram de les escales que pugen fins al museu. Els independentistes van proferir crits contra la policia i el monarca, van cremar fotos de Felip VI i alguns d'ells van llançar ous, pintura i altres objectes als agents.