Felip VI, el president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra, han inaugurat junts aquest dilluns el Mobile World Congress (MWC) a Barcelona, si bé el dirigent independentista ha evitat fotografiar-se amb ells davant del pavelló d'Espanya.

La visita a la fira de telefonia mòbil del món ha discorregut amb normalitat fins que Torra s'ha desmarcat del rei a la recta final del recorregut per no haver de posar amb ells a l'expositor patrocinat pel Govern espanyol.

Quan totes les autoritats es dirigien per fer-se la foto, entre elles, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, Torra s'ha apartat de la comitiva.

Segons la versió de la Generalitat, aquesta foto no estava prevista, si bé el pavelló d'Espanya, el de Catalunya i el de la fundació Mobile World Capital Barcelona, ??que estan junts, sempre han format part del recorregut dels representants institucionals, com va passar fa dos anys, quan el rei i el llavors president català, Carles Puigdemont, van posar junts en els tres punts.

Torra i Colau van refusar ahir a la nit participar en la salutació protocol·lària al cap de l'Estat en el sopar del Mobile i avui tampoc han rebut al rei a la seva arribada a la Fira de Barcelona, tot i que l'han saludat a l'interior.

La visita de les autoritats s'ha iniciat amb una reunió amb els directius de GSMA, l'entitat organitzadora del Mobile, en la qual han conegut les novetats de la fira tecnològica.

Després d'aquesta reunió, la comitiva ha arribat a un dels pavellons per saludar a la resta d'autoritats i iniciar el recorregut, primer pels expositors de les grans companyies tecnològiques, entre elles, el de Telefónica, on els ha rebut el seu president, José María Álvarez-Pallete.

Durant el passeig pel recinte firal, Felip VI ha estat flanquejat en tot moment per Sánchez, per la ministra d'Economia, Nadia Calviño, i el de Ciència, Pedro Duque.

El president de la Generalitat ha estat al costat de Felip VI i del cap del Govern, però no se li ha vist conversar amb ells en cap moment.

La inauguració del Mobile ha tingut lloc en un context de tensió amb l'independentisme a causa del judici al Tribunal Suprem contra els líders polítics acusats d'organitzar el referèndum il·legal l'1 d'octubre de 2017.

A això s'uneix la convocatòria d'eleccions generals el 28 d'abril després que el PDeCAT i ERC votessin en contra dels pressupostos presentats pel Govern de Sánchez.

Felipe VI, Sánchez i Torra no coincidien des del passat 17 d'agost a Barcelona en els actes pel primer aniversari dels atemptats de la capital catalana i Cambrils.

L'últim punt del recorregut en què el cap del Govern ha estat amb el grup ha estat el pavelló de GSMA, on don Felip ha estat xerrant amb la robot humanoide "Sophia", una de les atraccions de la fira.

Després de passar a continuació per l'estand d'Espanya, la comitiva, ja sense el dirigent independentista, s'ha dirigit a l'espai de la fundació Mobile World Capital Barcelona, ??sense visitar abans el de Catalunya, com estava programat inicialment.

Visita durant més d'una hora

A l'expositor de la Generalitat sí que ha anat Torra després per presentar davant dels mitjans la primera ambulància connectada en tecnologia 5G i tornar a tenir un "record" per Puigdemont i els exconsellers "que estan a la presó oa l'exili", com ja va fer en el seu discurs en el sopar.

La visita de Felip VI i de Sánchez, la primera d'un cap de l'Executiu al Mobile, s'ha prolongat durant una mica més d'una hora i al seu terme, ha acomiadat al monarca, juntament amb la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, i la socialista Núria Marín alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, municipi on està situat el recinte firal.

Sánchez no ha fet declaracions i s'ha limitat, a Twitter, a felicitar-se per què Barcelona "torni a ser la capital mundial de la innovació digital" amb un esdeveniment que espera congregar al voltant de 107.000 professionals de l'àmbit tecnològic i generar un impacte econòmic a la ciutat de 473 milions d'euros.

El MWC se celebra a Barcelona des de 2006 i està garantida la seva continuïtat a la capital catalana com a mínim fins 2023, tot i que GSMA va revelar fa unes setmanes que l'any passat, a causa de la inestabilitat política a Catalunya, van arribar a preparar un pla que preveia la cancel·lació de la fira i el seu trasllat fora d'Espanya.

La gran protagonista de l'edició d'aquest any és la tecnologia 5G, que permet incrementar notablement la capacitat de les xarxes mòbils, i també destaquen els aparells equipats amb tres càmeres del darrere, els terminals plegables.