L'exvicepresident executiu de Bankia José Luis Olivas va assegura ahir davant l'Audiència Nacional que en un primer moment es va oposar a la petició del Banc d'Espanya de fusionar Bancaixa, de la qual estava al capdavant, amb Caja Madrid i la resta d'entitats que van donar lloc al grup financer.

«Li vaig dir (al sotsgovernador del Banc d'Espanya, Javier Aríztegui) que no ho veia perquè Bancaixa era solvent, tenia un 52% de solvència per sobre de l'exigida», va relatar Olivas, qui va assegurar que «veia una complexitat important» en una operació que suposava «la integració de set caixes diferents, amb sistemes informàtics diferents i amb auditors diferents».

A preguntes de la fiscal Carmen Launa, de tornada després d'un mes de baixa mèdica, l'exvicepresident va assenyalar que va dir que no a la integració, entre altres raons, perquè «havia de parlar amb les autoritats de la Comunitat Valenciana». No obstant això, «pocs dies després», el llavors governador de l'organisme, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, li va insistir que passés a formar part del projecte.

«Em va donar raons de tipus macroeconòmic sobre la conveniència que ens integréssim per tenir majors sinergies», va relatar Olivas, arguments davant els quals va acabar per accedir-hi «si no hi havia un altre remei», no en va «el governador és una autoritat».

Sobre aquest tema, va insistir que tot seguit el més alt càrrec de l'organisme li va oferir una trobada amb qui era president de Caja Madrid, Rodrigo Rato, amb el qual va quedar per «parlar dels treballs els tres, quatre o cinc dies següents» en un despatx habilitat pel Banc d'Espanya a la seva pròpia seu.

Quatre anys de presó

Per a Olivas, la Fiscalia Anticorrupció sol·licita quatre anys de presó per presumpta estafa a inversors de la sortida a borsa al costat dels altres tres exadministradors de fet de l'entitat, Rato (cinc anys de presó); l'exconseller executiu José Manuel Fernández Norniella (tres anys) i l'exconseller delegat Francisco Verdú (dos anys i set mesos).

Precisament aquest últim, Verdú, va concloure ahir la seva declaració davant la secció quarta de la sala penal, a la qual va reiterar que el debut borsari de 2011 es va produir amb el beneplàcit del regulador, que «autoritza, tutela, condueix, guia i aprova» l'operació.

Un aval que deixava fora qualsevol mena de sospita, va sostenir l'exconseller, per aquest motiu «si hagués tingut el més mínim dubte» no s'hauria incorporat al que va definir com el «projecte més apassionant de la banca espanyola per a algú que estava en la maduresa de la seva carrera».