27 de febrer de 2019
27.02.2019
Diari de Girona

Robots per controlar fàbriques a distància o per ajudar amb els deures

Acciona mostra des del mateix MWC com un operari pilotava amb un «joystick» els robots situats en un magatzem de la Zona Franca, a uns dos quilòmetres de distància Una empresa taiwanesa presenta un androide que reconeix cada un dels membres de la família

27.02.2019 | 00:28
L'humanoide Sophia, el robot més avançat del món, al MWC.

Una de les estrelles de l'edició d'enguany del Mobile World Congress és l'aplicació de la robòtica en diferents àmbits, ja sigui per exemple en el control a distància de maquinària d'una plataforma logística en operacions de càrrega o descàrrega, tal com va presentar Acciona, o fins i tot en androides que ajuden els infants de la casa a fer els deures.

En una nova mostra de combinació de robòtica i intel·ligència artificial, l'empresa Taiwan Excellence va donar a conèixer un dels seus androides, Kebbi, que és capaç de reconèixer la cara i la veu de cada un dels membres de la família i que pot rebre ordres, jugar i ballar, entre d'altres. D'altra banda, la multinacional espanyola també va presentar el projecte pilot d'un 'dúmper' que funciona de manera autònoma.

Així, la companyia taiwanesa ha desenvolupat uns androides intel·ligents per ajudar en les feines domèstiques. Mentre que Kebbi està programat per jugar, ballar i ajudar a fer els deures, Robelf és un androide social que té diverses funcions a la llar, que van des de protegir la casa i reconèixer estranys fins a informar de les notícies, fer trucades o explicar acudits. Taiwan Excellence ha desenvolupat, també, un robot humanoide dissenyat per atendre clients i donar-los informació.

D'una forma similar, l'empresa xinesa CloudMinds va presentar dos robots, la Nicole i la Rachel, que poden servir begudes, cosir, ballar i interactuar amb les persones. De fet, la mateixa companyia, que està especialitzada en la investigació en intel·ligència artificial, ha dissenyat també un androide pensat per omplir els dipòsits dels vehicles de combustible.

Un altre exemple de les mostres de robòtica que es poden veure al MWC19 és la que ha desenvolupat Huawei amb l'empresa xinesa UBTECH, que han dissenyat un robot humanoide que es mou seguint els moviments de la mà de qui el controla a través d'uns sensors en una càmera. Així, aquest robot pot fer diverses accions com, per exemple, jugar a futbol.

Robòtica aplicada a la indústria

El projecte pilot 'Robots col·laboratius i autònoms' per controlar la maquinària industrial a distància funciona mitjançant la tecnologia 5G, que permet reduir la latència en la transmissió de dades i l'intercanvi d'informació entre vehicles robotitzats. Acciona, Mobile World Capital i Orange han fet una demostració des del mateix MWC en què un operari pilotava amb un joystick els robots situats en un magatzem de la Zona Franca, a uns dos quilòmetres de distància.

En un altre dels projectes, la multinacional espanyola va donar a conèixer el cas del primer dumper de grans dimensions que funciona de forma autònoma destinat a la construcció de grans infraestructures i que Acciona ja ha provat al llarg del darrer any a Noblejas (Toledo), segons va explicar la directora general de Tecnologia i Innovació d'Acciona, Arantza Ezpeleta. La directiva va destacar que gràcies al 5G es poden connectar un milió de dispositius en un quilòmetre quadrat davant els milers actuals.

El CEO de MWCapital, Carlos Grau, va subratllar la importància del desplegament del 5G en l'àmbit industrial, i no només en l'oci i salut. Per Grau, eines com el 5G permeten «millorar la competitivitat del país» i va negar que el «canvi de paradigma», amb l'entrada dels robots, destrueixi llocs de treball. «Amb automatitzacions com aquesta estem contribuint a generar un 30% de llocs de treball més», va assegurar Grau, que va afirmar que en aquests nous entorns es redueix «el risc de les persones en entorns professionals i en entorns industrials».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit