La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, va assegurar que «no és voluntat del Govern» aprovar de forma unilateral la modificació de la reforma de pensions de 2013 i va aclarir també que no aprovarà divendres canvis en els aspectes més lesius de la reforma laboral de 2012. Així ho va assenyalar abans de participar en l'esmorzar del X Aniversari de l'Institut Cuatrecasas d'estratègia legal en recursos humans, on va posar l'accent que a l'Executiu no li agradaria fer una reforma de forma unilateral, perquè «és molt millor que una cosa tan important es faci per acord».

En concret, Valerio va assenyalar que, amb el «descarrilament» del Pacte de Toledo, el tema de pensions s'ha quedat en stand-by. No obstant això, la ministra espera que, després de tant temps, ­tantes reunions i compareixences, el Pacte de Toledo «no caigui en el buit» i l'aconseguit fins ara sigui «una base amb la qual començar a construir de nou l'edifici quan es constitueixi de nou Congrés».

«En la qüestió de les pensions l'ideal és que, de qualsevol forma, compti amb l'acord i el suport del Pacte de Toledo i el diàleg social», va ressaltar Valerio, després de recordar que el divendres passat tampoc es va arribar a acord en la taula del diàleg social en matèria de Seguretat Social, perquè «CEOE i Cepyme van al·legar que ja s'està en període electoral».

«Porto amb bastant dolor el fet que hàgim deixat pel camí la possibilitat d'acord en matèria de pensions», va dir Valerio, que també va reconèixer el treball de tots els portaveus del Pacte de Toledo i va assegurar que «haurien quedat unes recomanacions dignes i raonables».

Des del seu punt de vista, hauria estat bo per al país que s'hagués tancat l'acord en matèria de pensions, perquè «en aquests moments el sistema de pensions està complicat».

Reorientar el sistema

Valerio va afirmar que cal reorientar el sistema i reordenar els seus ingressos i les seves despeses. «Cal vetllar perquè les pensions pugin amb l'IPC, però també per la sostenibilitat financera i per acabar les despeses que es paguen per la Seguretat Social i que s'haurien de pagar amb impostos», va sentenciar.

Per a la titular del Ministeri, és necessari donar «certesa, confiança i esperança» tant als pensionistes actuals com als ciutadans que ara estan treballant i volen tenir l'esperança que en un futur podran cobrar pensió.

La ministra va afirmar que aquest divendres no aniran al Consell de Ministres els canvis dels aspectes més lesius de la reforma laboral (recuperació de la ultraactivitat, prevalença del conveni sectorial enfront del d'empresa, modificació de l'article 42 de l'Estatut dels Treballadors i el registre de jornada), encara que va apuntar que «algunes qüestions laborals» sí que aniran en el Reial decret que s'aprovarà aquest divendres en matèria d'igualtat.

En aquesta línia, Valerio va assenyalar que el Govern està treballant en la possibilitat d'aprovar aquestes mesures via Reial decret llei, encara que va assegurar que s'ha de negociar i veure en la taula del diàleg social i amb els grups parlamentaris, perquè «per acordar-lo hem de tenir el nombre suficient de suports perquè quan el portem endavant sigui convalidat per la Diputació Permanent del Congrés».