El Mobile World Congress va tancar dijous les portes després d'una edició en la qual ha tornat a superar els rècords de números d'assistents, amb més de 109.000 persones i empreses expositores, i en què la tecnologia 5G ha estat la gran protagonista. Aquestes són les deu claus del principal esdeveniment mundial de la telefonia mòbil.

5G

Els usos socials del 5G han acaparat l'atenció amb la promesa de revolucionar àmbits com el de la salut. Com a mostra, s'ha vist la primera operació retransmesa en directe amb aquesta tecnologia a Espanya, en la qual un metge dirigia des del Mobile una intervenció gastrointestinal que tenia lloc a diversos quilòmetres d'allà.

MÒBILS PLEGABLES

Algunes de les grans marques de telefonia mòbil han presentat els seus terminals plegables, com Huawei, que ha mostrat el Mate X, el seu nou vaixell insígnia, preparat per al 5G i que sortirà a la venda a mitjans d'aquest any. Samsung, el seu principal competidor, també ha exhibit al saló el seu plegable Galaxy Fold, encara que el va llançar uns dies abans a San Francisco.

ULLERES INTEL·LIGENTS

Microsoft ha reivindicat el seu espai a la fira amb la segona generació de les seves ulleres intel·ligents, les HoloLens 2, amb les quals aposta per la realitat mixta. El nou model té el doble de camp de visió, és més lleuger i permet interactuar amb els hologrames a través de gestos i veu.

HUAWEI

La polèmica per les denúncies dels EUA contra Huawei per suposats errors de seguretat en els seus equips de telecomunicacions ha planejat també sobretot el Mobile. Fins i tot el president rotatiu de la companyia xinesa, Guo Ping, s'hi ha referit, rebutjant qualsevol acusació d'espionatge. «No hi ha evidències. No tenen sentit», va assegurar.

COTXE CONNECTAT

A més de cotxes intel·ligents i connectats amb altres dispositius del seu entorn, aquest any la principal novetat en el camp de la mobilitat l'ha presentat Seat, que ha donat a conèixer Minimó, el seu prototip de «microvehicle» de dues places i cent per cent elèctric, pensat per ser utilitzat en un futur pròxim per les plataformes de mobilitat que operen a les ciutats.

DRONS

Els drons, equipats amb sensors d'altes capacitats, han entrat de ple al saló amb exemples de la seva utilitat en la lluita contra incendis, la seguretat ferroviària o la gestió d'emergències en general.

ROBOTS

Ja són un clàssic del Mobile, però cada vegada són més llestos i sofisticats. Aquest any s'han pogut veure androides preparats per fer el salt a la vida quotidiana, que serveixen cafès, cuiden nens, que fan companyia o que, com Sofía, semblen una persona i són grans conversadors.

REALITAT IMMERSIVA

Telefónica i el FC Barcelona han presentat el projecte que fa del Camp Nou el primer estadi 5G d'Europa. La iniciativa farà possible que els aficionats al futbol puguin sentir l'experiència d'estar a l'estadi «blaugrana» des de qualsevol lloc.

WEARABLES

Anells que et permeten llançar un SOS davant una situació de risc, samarretes que t'ajuden a mantenir la postura o auriculars que avisen si patiràs un atac d'epilèpsia són alguns dels dispositius intel·ligents portables més curiosos que s'han vist en el Mobile.

MOBILITAT

L'esdeveniment, que ha reunit més de 100.000 assistents, ha sortejat amb èxit quatre dies de difícil mobilitat a Barcelona per la conjunció de les aturades convocades pels sindicats al metro i l'absència d'operadores de VTC (vehicles de lloguer amb conductor) com Uber.