02 de març de 2019
02.03.2019
Diari de Girona

Un estudi alerta sobre un augment de la bretxa salarial entre comunitats autònomes

El sou mitjà a Catalunya es va situar en els 1.674 euros mensuals, 17 més que la dada de l'Estat. L'informe estableix que Balears, Navarra i Madrid són les millors autonomies per treballar, mentre que la pitjor puntuació és per a Castella-la Manxa

02.03.2019 | 01:25
El salari mitjà a Espanya ha iniciat un camí ascendent.

La bretxa salarial entre comunitats autònomes segueix ampliant-se i oscil·la entre els 1.965 euros de mitjana del País Basc i els 1.346 euros bruts mensuals registrats a Extremadura, segons es desprèn del Monitor Adecco d'Oportunitats i Satisfacció a la Feina. En concret, segons recorda l'informe, el salari mitjà del conjunt d'Espanya ha iniciat un camí ascendent, després d'arribar als 1.657 euros mensuals i després de més de sis anys oscil·lant entre els 1.633 euros i els 1.640 euros. A Catalunya, el sou mitjà es va situar en els 1.674 euros.

No obstant això, l'evolució és diferent segons les comunitats autònomes. Així, un total de tretze autonomies presenten increments als seus salaris mitjans. D'aquestes, un total de set (Balears, Canàries, Cantàbria, Catalunya, Galícia, Madrid i Navarra) han assolit els seus màxims nivells salarials mitjans registrats a les estadístiques. Per la seva banda, a Extremadura, Castella-la Manxa, Andalusia, Múrcia i La Rioja el nivell de la remuneració mitjana se situa almenys un 2% per sota dels seus respectius màxims.

L'anàlisi global del Monitor Adecco, que aprofundeix en el grau de satisfacció i en les oportunitats laborals del mercat laboral, ha registrat el quart trimestre de 2018 la variació més alta de tota la sèrie històrica d'aquest indicador, després de registrar un increment interanual del 7,9%.

Un total de 15 comunitats autònomes han incrementat les seves respectives puntuacions en el Monitor Adecco. Així, segons l'empresa de treball temporal, en els 13 anys d'existència d'aquesta investigació, «mai s'havia arribat a una proporció tan alta d'autonomies que havien incrementat la seva classificació».

Balears, amb una qualificació de 6,9 punts, s'ha situat al capdavant com la millor autonomia per treballar. Per darrere hi hauria Navarra (6,7) i Madrid (6,6). A la banda oposada, entre les autonomies amb menor puntuació hi hauria Castella-la Manxa (5), Canàries (5,1) i Múrcia (5,3).

En tenir en compte el poder de compra, el Monitor posa en relleu que, des de març de 2017, són més les comunitats autònomes que han vist minvada la seva capacitat adquisitiva que les que l'han vist pujar. De fet, un total de 15 autonomies van perdre poder de compra a l'últim trimestre de l'any.

Segons la seguretat en l'ocupació, que mesura tant la sinistralitat com la cobertura de la prestació per desocupació, l'atur de llarga durada o el temps necessari per tornar a trobar una feina un cop s'ha perdut, Balears va ser la comunitat amb més seguretat, seguida de Cantàbria i Extremadura.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook